Собственикът на взривилия се завод в Горни Лом Валери Митков да закупи за своя сметка техника за утилизация на боеприпаси на стойност 4 милиона лева и да я предостави на военното министерство, което на свой ред да унищожи с нея останалите в "Миджур" "цъкащи бомби".

Такова разпореждане дава премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата от него. Дали Митков ще се съгласи, не е много ясно. Но пък Борисов дава "мандат" на военния министър Николай Ненчев и на вътрешния Веселин Вучков да започнат разговори. 

По думите на Ненчев МО има възможност да утилизира мините, но това щяло да е изключително бавен процес, който ще продължи поне две години. Наскоро пък Вучков заяви, че утилизацията трябва да стане бързо, защото боеприпасите били буквално "цъкащи бомби". Затова и във ведомството на Ненчев направили проучване и открили, че може да се закупи техника от Германия, която има голям капацитет - по 1000 мини на ден, но тя би струвала на МО 4 млн. лв.

"Собственикът да бъде любезен да ни я закупи и да я предостави. Собственикът, като причинител на това (защото ние само ходим след събитията да плащаме на някой белите) да бъде любезен да ни я купи, да ви я предостави и започваме да действаме", заявява днес Бориосов.

На заседанието на кабинета днес бе поканен и кметът на Перник Иван Иванов. Причината бе фалитът на общината. Иванов съобщи на министрите и страшните цифри: над 16,4 млн. лв. натрупани задължения, за 6,2 млн. лв. от които имало извадени изпълнителни листи за плащане. Перник имал и задължения към старата фирма за сметопочистване за 3,5 млн. лв., а към новата фирма, която все още не е получила плащания за работата си, са се натрупали 1,2 млн. лв. В същото време в общинската хазна влизали скромни приходи от по 20 000 лв. - 25 000 лв. на ден, които не стигали за нищо.

В залючение Иванов помоли за държавна помощ и обеща да наложи строга фискална политика в общината.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче намекна, че зад натрупаните задължения може да се крият и кражби.  

"Доколкото ми е известно, Законът за местните данъци и такси предполага съставянето на план-сметка и тези средства са строго целеви и не могат да бъдат пренасочвани за нещо друго. След като не сте разплатили на почистващите фирми, къде са парите, събрани от такса смет на гражданите на Перник? Не са събрани, или са изхарчени за нещо друго, защото и двете неща не са добра практика. Едното си е хипотеза на Наказателния кодекс – нецелево разходвани средства, а другото е голям проблем на местните органи по приходите, който трябва да си решавате", посочи Горанов.

А по адрес на бившата дългогодишна кметица Росица Янакиева, в момента зам.-председател на парламента от квотата на АБВ, той допълни:

"Не знам кой е виновен и не търся вина, но няма аргументи нещо преди седем-осем години да е било така и след седем-осем години добро управление да си е пак така и изводът да бъде, че всичко е наред. Не се управлява така нито община, нито държава. Вие не коментирайте, знаем, че сме партньори с колегите от АБВ, но не се прави така"

В крайна сметка кабинетът реши на Перник да се отпусне безлихвен заем, за да се покрият борчовете.