Българският лекарски съюз няма да подпише Националния рамков договор за следващата 2015 година, обяви след края на поредното съвместно заседание председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Ябълката на раздора този път са 12 млн. лв. по клинични пътеки, които надзорът на Националната здравноосигурителна каса отказа да отпусне допълнително за медицински дейности. 

"Предложихме увеличение на няколко дейности и процедури по клинични пътеки, но касата ги отхвърли", оплака се пред журналисти председателят на докторското съсловие д-р Цветан Райчинов и обяви, че в събота, когато е националният събор на съюза, никой няма да гласува за подписването на НРД 2015.

Лекарите недоволстват главно срещу кривите сметки в бюджета на касата за следващата година. По думите на д-р Райчинов, ръководството признава, че очаква по-висок обем от дейности през 2015-а, но не отпуска повече пари за целта. Затова от БЛС прогнозират, че до следващия декември институцията ще отчете дефицит от поне 150 млн. лв., който отново ще е на гърба на лекари и пацинти.

"Не виждам причина лекарите да се отказват от рамковия договор. През следващата година не се очаква дефицит в бюджета на касата и цената на нито една клинична пътека няма да бъде намалявана", опонира председателят на надзора на НЗОК Кирил Ананиев, отбелязвайки че преговорите са преговори, за да се постигне съгласие.

Според него предложението на лекарския съюз е неприемливо, защото ще струва на институцията поне 12 млн. лв., които на този етап няма откъде да се набавят.

Както е известно, бюджетът на касата за следващата година беше формиран от реалната стойност на всички извършени плащания през настоящата и на практика не е увеличен дори с лев. Общият й бюджет е 3,075 млрд. лв., а разходите за здравноосигурителни плащания са 2,695 млрд. лева.

В този контекст Националният рамков договор, чиято цел е да регулира взаимоотношенията между докторското съсловие и финансиращия ги орган, винаги предизвиква остри дебати и вместо да сближава преговарящите страни, обикновено създава непреодолими конфликти. Разговорите по темата традиционно се провалят точно преди финала, когато се стигне до обсъждането на обеми и цени на медицинските дейности. От тях на практика зависи колко пари и за каква работа точно ще се плаща на лекарите и специалистите в рамките на предвидените за тях средства в бюджета на касата.

Всички упражнения по разпределянето на наличните ресурси този път обаче напълно се обезсмислиха, защото финансовите параметри на здравния бюджет все още са само на хартия. Проектобюджетът на касата за 2015 г. беше одобрен от парламентарната комисия по бюджет и финанси и дори е включен в седмичния дневен ред на Народното събрание, но на този етап все още не е приет на второ четене в пленарната зала.