Британският посланик в България Н. Пр. Джонатан Алън напуска страната през януари 2015 г., и ще да заеме поста директор по национална сигурност в британското министерство на външните работи. Това съобщи пресслужбата на посолството в София.

Следващият британски посланик в България Ема Хопкинс се очаква да заеме поста през май догодина. В момента тя преминава интензивно обучение по български език.

Настоящият заместник-посланик Сара Райли ще бъде временно изпълняваща длъжността посланик на Великобритания в България в преходния период.

Джонатан Алън пристигна в България през януари 2012 г. с тригодишен мандат на посланик. Преди това той беше директор за региона Източна Африка и Големите Езера в британското външно министерство. ВСъс съпругата му Елизабет имат две деца – Луси и Бенедикт, който се роди в София през ноември 2013 г.

"Като посланик на Великобритания българите ме питат какво казвам на инвеститорите за България почти толкова често, колкото инвеститорите се интересуват какво мисля за страната. И в двата случая отговарям еднакво: прекрасна страна, с истински потенциал и чудесни хора, но и с някои сериозни проблеми, особено по отношение върховенството на закона и регулаторните органи", написа Джонатан Алън в последния си материал "Какъв съвет получават инвеститорите за България" в блога си.