Странни премествания на съдия Румяна Ченалова, постоянни загуби по трасето, и то точно на протоколи на дела, свързани с един човек, и съдебни помощници, които всъщност сами разпределят, вместо зам.шефката на съда. Това са някои от изводите, които излизат от дншното изслушване на рърководството на Софийския градски съд във ВСС. 

Членове на съвета не икономисаха на колегите си от СГС въпроси, които зададе още френският посланк Ксавие дьо Кабан. Например как така в деня, в който делото за несъстоятелност на дъщерните дружества на френската "Блведере" се е паднало на съдия Ченалова, предните разпределения на дела са били в отрязъка от 9.09 до 9.36 ч. След това се  получава изненадваща пауза от близо 2 часа и в 11,24 ч. сесията по случайно разпределяне отново се възобновява с "частно, частно, часто и само една несъстоятелност", по думите на члена на съвета Калин Калпакчиев (има предвид частно дело, б.а.). Всъщност стана ясно, че това е еднственто дело за фалит, изтеглено в този "поток" и то се е паднало именно на Ченалова, за която многократно са изразявни съмнения, че гледа дела, представляващи интерес за Делян Пеевски.

На това зам.председатлката на СГС Богдана Желявска (която всъщност е "теглила жребия"), каза, че самото искане за образуване на производство по несъстоятелнст е хостъпило в съда в 9.16 ч. в същия ден. Практикта била към 9.10 ч. съдбни помощници да носят в нейния кабинет цяла колчка с дела, които трябва да се разпределят за днес. Желявзка въвела своята парола и започнала да разпределя. В изпълнение обаче на заповед да се бърза с дела, по които има обзпечения, касаещи Агенцията по вписвания и търговска несъстоятелност, "прясното" дело от сутринта трябвало да бъде разпределно същия ден. "Когато са спешни, не се оставят за следващия ден и ги носят веднага на някой от зам.председателите и се разпределят след другите дела", поясни тя. Делото "Белведере" е постъпило, след като са донесли количката и когато приключила другите, тя извършила разпределенито на делото.

На това тя веднага бе попитана другите няколко частни дела, които са в потока с казуса "Белведере", т.е. - след двучасовото прекъсване на системата, и те ли са неотложни.

Желявска обясни че има и огромен проблем с изваждане на индивидуалните протоколи след разпределението на делата и при опита те да бъдат извадени, системата често забивала. "Когато опитат да изкарат индивидуалн пртокол, често системата не дава", каза тя. 

За конкретния случай не можела да помни какво точно е станало, но извършила проверка и установила, че очевидно делото е подадено по-късно, след като е донесена количката. Затова и общият протокол е в по-късен момент. 

Зам.председателката на СГС каза още, че не е видяла, че и частните жалби са в този кюп и че е възможно някъде да е отишла. Тя поясни още, че има и други отговорности - може някой да я е викнал да излезе и било напълно възможно да е прекъснат процесът. Но като цяло не можела точно да си спомни.

Тя бе попитана още защо такива дела като това и делото за фалита на КТБ не се разпределят от председателя на търгвската колегия на съда Иво Дачев 

 

 

 

 

В изпълнение обаче н  

 

 

9.09 започнали.. приключвт в 9-36

 

после от 11.24 частно, частно, частно и една несъстоятелност. 

 

 

11, 24, 41 приклюва в 11.31... Разпределянето е почнало в 9 и нещо....

 

 

Искането за образуване на произв по несъстотелност е подадено в 9.16...

 

 

– 9 и 10 съответните служители от регистратурата носят доклад - 1-2 колчки с дела за разпределение - вясяккви... 

 

Т се носят при Желявска в кабинт 13 . Пдпомагна от помощнците 

 

Желявзка въвела своята парола и зопачнала да разпределя. Заповед за бързи дело и дела, по които има обзпечения, ксаещи агенцият по вписвания... и търгвска несъстоятелнст... Когато са спешни не се оставят за следващия ден и ги носят веднага на някой от зам.председателите и се разпределят след другите дела. Делото "Белведере" е постъпило след като са донесли колчката с разпр на делата.... След като приклюила другите извършва разпределенито на делото. 

11,30,56

 

 

Защо тогава като се разпределят делата от предния ден, 

кое е наложило това да е днес....

заповед т юли 2014 г.... 

 

Постъпва в същия ден в момента, в който делат от предния дн вечеса в кабинета на зам.председателя и вече са разпределени.

 

То е от втората група разпределени за деня - има и частни жалби в този кюп. И те ли са по спешност... То не е самостоятелно, а завършва втората група дела, разпределени за деня... Желявска не е видяла, че и частните жалби са в този кюп и че е възможно някъде да е отишла. 

 

Въпрос: произ

 

ИВО ДАЧЕВ

 

Защо не ги разпределя Дачев, който е председател на търгвската колегия, не е разпределил делото, а Желявска...

 

И допълнение - защо не е станало, след като от лятото съдиите от Търговското са препоръчали изрично разпределението да се извършва от председателя на ТО

Били малцинство и затова не са се съобразили. 

 

На сайта на СГС било изнесено становището на Ченалова а не на СГС - те не искат по висящи дела, а само съдията докладчик има право на такова станонище

 

ЯНЕВА : Защо са я премстили от НО в ТО.. Рзглеждането на НД не на всеки се отразва здравслвно на... Тя била в много тежко здравосл състояние и с оглед да си додвърши наказателните и с оглед да продължи да работи като съдия в СГС за което са я назначли решили че по-добре е да започне да разглежда по-леки дела.... Решила съм го това като адвинистративен ръководтел. 

 

С оглед колко дела са й се паднали в ТО смята ли че това е облекчение... От нейния състав за разгледани около 800 дела годишно.... Забавянията констатирани и то по отношение на насрочванто... са решени голям брой дела. Очевидно че тя се спарвя като съдия отлчно. 

По отношение на специализацията... Янева счита че съдиите кото се командироват в СГС трябав да имат съответната специализация. Отсъствието на съдия от който и да било състав затруднява работата на останалите... Трябва да имаме командировани, да работим с тях и по този начин да облекчаваме работата на останалите съдии... Знае всички упреци към командироването но това е е дин от начините да се преодолява високата натоварност и да няма затлачване с дела на останалите. 

 

На 15 ноември постъпва делото Белведере - това ли е била еднствент несъстоятлност, порверено ли е дали има друг несстоятелности, които да са от този дн и да са оставени за следващия?

КТБ В крайна смтка проблемът е че протоколът не  изпратен на ВСС - на пъвото разпределение. По данни от проверките се установи, че няма регстриран срив... Освен отв от интернет доставчика се установило, че връзката не предполага да има сривове. 

 

 

К.К. Последното дело за несъстоятелност за деня... Каква е причината да има тази почивка...  На базата на какви данни обявихте, че има тхеничски срив и кой го прати 24 часа по-късно. Въбоще как се е появл на страницата на ВСС....

 

Желявска. Това е несъстоятелността която ми е дадена - друг тговор не мога да ви дам. Дали не знае дали има други фалити от същия ден - повтори, че не знае.

 

Желявска КТБ подадено в 16 ч.  в петъка. Разпределено понедленик сутринта. В нейната разпечатка пише, че зиборът на докладчик е изв 9-58.22... Пише в протокола който се появи един дн по-късно. Той е създадн и може да бъде създадн само слд като се извърши ... Отразено е че в самиа протокол макара и изпратн един ден по-късно че изборът е извършен 9-58... Аз не гома да кажа защо не съм техн експерт защо протоколът не се е изпратил. Но знае кк е станало изпращането му - почнали да ги заспват медийни въпроси защо го няма на сата.... Извършили проврка и се обадили на информац дирекция и те оказали съдействие да се появи все пак. Казали как да го направим и техните айти спец извършли тва. И протоколът се появи. Много държа да се отележи че датата е 10 номври а часат е 9.58... Изборът е осъщствен и е налце ипращане във ВСС.. защо го няма и защо не с е появл тя не може да каже.  Проблеми може да има както по трасто така и на друго место... това казал и айти специализстът

 

Владимира Янева От ВСС докладна от всички айтита и от СГС че на 10 ноември 2014 г. е изпратено електронно писмо до техн център на МТел който извършва доставката... В комп мрежа 44 % в 12-13 ч. а окло 5 мин пак е имало интернет връзкта... в 13 и нещо пак 50 % загуба на връзката. ОБЩО 3 ЗАГУБИ

 

ЕЛКА АТАНАСОВА Дали от 2012 г. е докладвано то айти отдела за други такива загуи и как са отразени.... Дали е възланализ на каков се дължат тези загуби на интернет връзките. и да се вземат мерки за премахманто им..... 

 

ЯНЕВА: Доклокото и е известно от 2012 са се случвали много такива път... Тя не може тхничски да каже и да дава отчет. Но знае, че са се случвали ...

 

 

ЖЕЛЯВСКА я защити че през януари 2013 г. не можело да се приемат никакви документи, защото на ръка е много трудно. Тогава се обаждали по тл на ВКС и работили задно едните и другите и човекът който еп равил цялта комп система. Започнала корспонденция между тях и ВСС и ВКС. Ност цялата докумнтация. Но впросът не е решен.

Едно е интернет-доставчикът, друго е нажите мрежови точки. 

 

Атанасова пак повтори, че не я интересува технимската специфика а какво е предприело ръководството на съда по впроса. 

 

ВОДЯТ И ДВАМА ОТ КОМПЮТЪРНИТЕ СПЕЦИАЛСТИ ОТ СГС

 

На въпрос - не трябва ли да издава заповед за отстраняване, Янева каза, че имат длъжностни характеристики.

 

 

ЖЕЛЯВСКА По повод делото КТБ как точно го извършва с кой бутон и имали обратна инфо дали е дошло... След кто се избере генериране на номер и избор има бутон - "изпращне във ВСС" - за да полчи обратна информация, трябва да натинсе бутона "Проткол"... Проблемт е че при натискането на този бутон, често системата забива. Често сстемата забива бави се, оптват пак и са сигнализирали много път. Затова в един момвнт се възстановява връзката и тогава продължават следващото дел.

 

Мнго пъти не могат да установят дали делото е зипратено, тя смята, че е изпратено след като е натснала бутона. 

 

НИКОЛАЙ ДИМОВ зам.предс: Нямат обратна връзка , могат само да натискат бутона... Такава е систевата, че не се връща при нс обратна информаци. 

 

КАРАГЬОЗОВА не могат ли да погледнат... на сайта на ВСС

 

ЖЕЛЯВСКА За да влязат трябва през друга програма и не мгат след вяско разпределение да излизт да влизат и да проверяват дали са на сайта или не са... така се установило че има и много други дела, вкл и на други съдилища които не са качени на сървъра на ВСС и това очевидно е дфект на програмата...

 

КАЛПАКЧИЕВ: защо тогава са пратили второ дело с друг номер като системата позволява със същия номер. 

Когатно съдебните помощници помагат имало ли е случай да влизат с паролта на някой от съдиите.... Защото имало случай че се е звършвало рапзререление и когато Желявзка е извън сградата. помощникът сам ли разпределя и когато сам разпределя дали влиза с парола... Как се случва въбоще процесът...

- Защо в Наказатлното отделение не е била въведена от 1.1. 2014 не е въведена последната версия на лоу чойс когато е трябвало да стане в цялата страна...

 

Жл 7 след твода при второто разпределение.... Да така е  - просто е въведен вход нов вход номер, защото кагто си направят твод се връща в съответнто деловодство  и то идва с нов вх №... Въведен е вх № във връзка с което е генерира нов № но това не влияена администрирането на делото, защото то си е със стария № но  с нов докладчик. 

Нейниют опит е че много пъти има проблем и системата дава нови номера. Пробллемът е много сериозен и тя иска да каже, че има проблем  - и за статистиката. Много пъти се въвеждат нови номра, а не входщият...

Изнесло се в медиите че прави дистанционно избор - това не е вярно. Защото механизмът е че сутрин влиза със собствената си парола както и всеки който разпределя. Само те имали достъп до аролите си а техн действия по генериране на номер и пр. ги пдпомагат съдбните помщници. НЯКОЙ ПЪТ Й СЕ НАЛАГА... тя учствала в много работни групи и пр... отива в СГС въвжда си паролата и след това пмощниците осъщстявват само тхническата част... 

 

КК Нали вие подпсват протокола - провервате ли ккив действия е извършил, дали е допуснал грешка, защото може да допсн

 

Желявска Всеки т нас може да допусне грешка независим далие помощник или съдия с 30 г практика....Проверява, каквото може....

 

 

ЯНЕВА: Наказ производство постъпват в 3 отдлни служби. Във всяка една от ези служби се разпределят дела от вс въведени модул... Айтитата казвали, че при проведени разговори с колегите им от ВСС са искали пдкрпа. Изискв сериозно разрабоптване на проект.