Европа ни дава избор: или до 2018 година найлоновите торбички поскъпват, или властите вземат други мерки да намалят рязко употребата им.

Пластмасовите пликове са сред честите замърсители на природната среда, особено на водите.

Днес европейските еко-министри постигнаха споразумение по директива, която беше дълго договаряна между тях и с Европейския парламент и беше на ръба да бъде оттеглена от новата Комисия.

Компромисът предвижда две възможности за държавите-членки: до 2018 година да въведат такси върху найлоновите пликове с дебелина на стената от 15 до 50 микрона, или да вземат други мерки да намалят годишната им употреба до 90 бройки на глава от населението до 2019 година и до 40 бройки през 2025 година. Торбичките с дебелина под 15 микрона са изключени.

Държавите в ЕС имат година и половина да въведат разпоредбите на директивата в националното си законодателство. След две години Комисията ще публикува два доклада по темата - за ефекта от използването на саморазграждащи се пластмасови пликове за еднократна употреба и за начините още да се намали употребата на най-тънките найлонови торбички. Вторият може да бъде придружен с ново законодателно предложение.

Пликовете-еднодневки са най-големите замърсители, защото потребителите използват другите неколкократно, преди да ги изхвърлят.