„Епидемиологичната обстановка се подобрява. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона".

Това съобщи на брифинг в петък здравният министър Стойчо Кацаров.

"Епидемичната кривата стигна ниво почти равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, добави епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Пикът на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза Кожухарова.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват.

„Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова.

„Проблемът няма да свърши, докато не се ваксинират достатъчно хора, за да не се страхуваме от следващата вълна, а тя със сигурност ще дойде”, добави тя. Тя изчисли, че в момента в страната ваксинираните са 25 на сто.

МЗ взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

Очаква се в скоро време да бъде разрешен отново плановият прием и операции.

От 1 декември влизат в сила две нови заповеди, които са свързани с удължаването на извънредната епидемична обстановка. С едната ще бъдат разрешени извънкласните занимания. С другата се налагат 3 дни задължителна карантина за всички пристигащи от червена зона у нас без зелен сертификат. Досега това освобождаване с тест можеше да стане сле 24 часа, сего този срок е удължен - 72 часа. 

Новият вариант на коронавируса - какви мерки вземат властите

Новият, категоризиран като по-опасен вариант на коронавируса, не е открит в страната, както и все още и в Европа, обясниха здравните власти. Влизането на граждани от Южна Юфрика и досега беше забранено и остава забрането, обясни здравният министър.

"Това, което ще променим, засяга българските граждани. които се връщат от Южна Африка - те ще остават под задължителна карантина. Тестът им в края на карантината ще бъде секвиниран, за да се види дали има носителство на въпросния вариант", добави Кацаров.

Извънкласните занимания

Нова заповед на министъра ще разреши извънкласните занимания от 1 декември. Създава се и възможност за допълнително индивидуални консултации, за явяване на изпити. В заповедта се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение.

Децата, които са били тествани сутринта, не трябва да се тестват отново следобед, обясни министърът. 

Кацаров препоръча зелен сертификат за НС, но решението си било на депутатите

Здравният министър препоръча като изискване за достъп до Народното събрание да има т. нар. зелен сертификат. Той се обоснова, че това е публично място, с голямо движение на много хора. Освен това така депутатите щели да дадат добър пример. Той обаче отказа да се антажира с въвеждането на подобно изискване от страна на здравните власти. 

"Бих препоръчал да има вход със зелен сертификат, но не е работа на здравния министър да взема подобно решение. Това трябва да реши самото Народно събрание", каца Кацаров.

Той отново повтори, че ангажиментите му като министър приключват с края на дейността на служебното правителство.

За ваксинирането на деца от 5 до 11 г., което вчера беше одобрено от Европейската агенция по лекарствата, той каза, че може да се прилага вече и в България.