СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Рекордна глоба в размер на 540 000 евро отнесе звездата на “Борусия” Дортмунд и световен шампион по футбол Марко Ройс (25 г.) 

Това призна днес самият той, след като в. “Билд” излезе с публикация по небивалата в историята на германския КАТ глоба.
Суровото наказание е наложено за каране на кола с превишена скорост и то без наличието на шофьорска книжка.
Историята е от 18 март, но поради тромавата администрация глобата е била наложена едва сега.

На тази дата след тренировка Ройс яхнал спортния си автомобил “Астон Мартин”, поел към центъра на Дортмунд и надул газта. Патрул на КАТ го спрял и поискал да се легитимира. Футболистът показал личната си карта. На настояване да представи и шофьорската си книжка, той признал, че няма такава. Ройс бил заставен да остави автомобила си на близкия паркинг и бил отведен с патрулката до полицейски участък.

Там било установено, че от 2011 г. до момента на задържането му Марко Ройс е бил глобяван пет пъти за превишена скорост. Никой обаче не разбрал, че той няма шофьорска книжка. Засичан бил от радар и получавал по пощата актовете за глоба. Ройс чинно е превеждал глобите си – между 100 и 300 евро.

Как сега се е стигнало до наказание от 540 000 евро?

“Марко Ройс бе осъден за каране с превишена скорост и то без да притежава шофьорска книжка на глоба, равняваща се на 90 надници. Тъй като месечният му чист доход възлиза на 180 000 евро, за три месеца това прави 540 000 евро”, обясни окръжният прокурор на Дортмунд Хенер Крузе.

Да поясним – наложени от съд глоби в Германия се изчисляват не за работни дни – 21 месечно, а върху месечния доход на провинилото се лице. В конкретния случай при 90 надници става дума за 3 месеца. Ройс все пак е извадил късмет, че не е бил осъден на глоба, равняваща се на 91 надници. При подобно наказание, наложено до 90 дни, свидетелството за съдимост остава чисто. От 91 дни нагоре обаче той би се смятал за осъждан. Така Ройс би се разделил с националния отбор по футбол, а вероятно и с професионалния спорт.

Марко Ройс не е пожелал да обжалва наказанието си и веднага е превел рекордната глоба.

“Вече знам, че съм бил един наивник, извърших непростима глупост”, кае се Ройс. Той щял незабавно да се запише в курс за любител шофьор. Ройс карал такъв курс, когато навършил 18 години, но не успял да вземе книжка. Сега бил сигурен, че ще се справи.