Със 128 гласа "за", 56 "против" и един "въздържал се" парламентът прие на първо четене дълго обсъжданите изменения в Закона за МВР, с които се изменя и Законът за ДАНС. Новите текстове на практика връщат двете силови структури във "формата", в която бяха по времето на Цветан Цветанов като вицепремиер и вътрешен министър. 

По тази линия - на взаимни обвинения в кой от мандатите - на кабинета "Борисов-1" или на "Орешарски", службите са работели по-добре, вървяха и дебатите около приемането на закона, предложен от ГЕРБ.

С измененията ГДБОП се връща сред структурите на МВР, където бе години наред до средата на 2013-а, когато 42-рото НС я "даде" на ДАНС. По повода започнаха спорове по-големи успехи ли е бележел БОП-а преди спрямо сега или обратното.

"Това мнозинство, кръстило се реформаторско, ни връща назад във времето. БСП не е съгласна с връщането на ГДБОП в МВР, защото резултатите в борбата с организираната престъпност сега са по-добри", каза депутатът от левицата Атанас Мерджанов и се обяви против поредното местене на служителите на дирекцията от една структура в друга, защото ги били превърнали в "танцуващи мечки"

Същото становище изрази и председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев изслуша дебатите по промените в агенцията.

"През 2013 г. приемането на законите за МВР и ДАНС бяха направени под политически силов подход без никаква дискусия. Дори тези, които го гласуваха, осъзнаваха, че правят грешка. Ние успяхме да увеличим възможността повече полицейски служители да имат дознателски функции и към края на първия мандат на ГЕРБ те станаха 8000 души", отвърна Цветанов. 

И допълни, че в мандата на Цветлин Йовчев близо 2000 души са били уволнени от системата. Възражения БСП имаше и срещу връщането на правото на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и шефа на ДАНС.

"След като не успяхте да излъчите президент обединител, искате да го заместите с президент балансьор", посочи Мерджанов.

Червеният Атанас Мерджанов брани сегашното положение.

С измененията се създава и възможност за предсрочното отстраняване на главния секретар и на шефа на ДАНС, които сега на практика са бетонирани и мандатите им могат да бъдат прекратени само по няколко хипотези, сред които не е несправяне с работата. Именно таква поправка предлага ГЕРБ. От опозицията веднага заподозряха, че управляващите смятат да "премахнат" Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев.  

Вучков (в средата) в приятелски разговор с левите Мерджанов и Янаки Стоилов.

Вътрешният министър Веселин Вучков коментира:

"Няма нужда да си напрягам мислите в това отношение, защото имаме страшно много друга работа".