Приемането на безобидните на пръв поглед изменения в закона за специалните разузнавателни средства (СРС),с които трябваше да бъде премахнат неработещият принцип "който поръчва, той плаща СРС" не мина безпроблемно. Депутатите успяха да създадат казус, който ще доведе единствено до това, че около един месец СРС-та няма да могат да бъда поръчвани

Причината е, че от 1 ануари 2015 г. трябваше да влязат изменения, предложени в миналия парламент от един от зам.-шефовете му, който сега е подсъдим - Христо Бисерв. Според измененията заявителите на СРС (ДАНС, прокутатира и т.н.), трябваше да имат специално перо в бюджетите си, за да плащат за подслушването. Тази поправка на два пъти бе отлагана, тъй като никой не можа да изчисли колко точно струва едно СРС. За това и депутатите от ГЕРБ предложиха тя да отпадне. Мая Манолова от БСП обаче скочи срещу това предложение с мотива, че трябвало да се знае кой за какво плаща и това било форма на контрол

Тя каза, че ще предложи ново удължаване на срока за изчисляване на цената на СРС-тата. Манолова припомни и думи на депутата от ГЕРБ Веселин Вучков, сега вътрешен министър покрай миналогодишните дебати, с които Вучков подкрепя въвеждането на принципа. Опонира й шефът на комисията за СРС Димитър Лазаров, който посочи, че в нито една страна от ЕС заявителите не плащат за СРС и след разговори с ДАТО е станало ясно, че този принцип трябва да бъде отменен, защото е невъзможно да бъде въведен.

След изказването му Манолова предложи двете четения на измененията в закона да минат в зала още днес. Шефката на парламента Цецка Цачева обаче й припони, че според правилника това може да се случи само ако не е имало заявка за внесени промени между първо и второ четене, Такава заявка обаче направи Манолова малко преди това.

Така законът остана за гледане чак за януари догодина. Не е много ясно как заявителите на СРС-та ще могат да поръчват такива, след като от 1 януари 2015 г. трябва да плащат за тях, но законов механизъм за това няма. В кулоарите на НС стана ясно, че депутатите все пак търсят вариант промените да бъдат приети преди Нова година.