"Руската икономика ще се възстанови от кризата на валутния пазар до две години."

Това обеща днес президентът Владимир Путин на годишната си голяма пресконференция.

В края на годината той традиционно прави обобщение и обзор на най-важните събития от последните 12 месеца. Този път разговорът му с журналистите протече без никакви условия. Колкото въпроса му бяха зададени, на толкова отговори президентът, като преди това обаче прецени дали има нужда и дали времето вече не е прекалено дълго. Иначе право на въпрос имаха всички акредитирани 1259 журналисти - руски и чуждестранни.

Тазгодишната пресконференция бе юбилейна - десета на Путин като държавен глава. Тя бе по-кратка от обикновено - "само" 3 часа и 9 минути. Миналата година тя трая 4 часа и 10 минути. Най-дългата е била през 2008 година - 4 часа и 40 минути.

Путин отговори на 53 въпроса. Ето какво още каза той.

За икономиката и рублата

Той посочи, че основната причина за влошаването на икономиката на страната са външните фактори - ниската цена на петрола, санкциите, наложени от Запада заради намесата на Русия в кризата в Украйна, и отслабеният растеж на световно равнище.

Но върхът на всичко бе черният вторник - 16 декември. Тогава рублата преживя рекорден срив и скочи до над 100 за 1 евро и до над 80 за 1 долар.

"Ние също не направихме много неща", призна все пак Путин.

"Не е задължително това положение да трае цели две години. Нещата могат да започнат да се оправят още в първото тримесечие или в средата на следващата година. Или пък в края на идната година. Засега никой не знае", смята руският лидер. Той допуска запазване на достигнатото понижаване през днешния ден на курса на рублата.

"Централната банка обаче няма никакво намерение да хвърля на вятъра всичките си резерви", допълни Путин.

Според него 25-30 на сто от проблемите на руската икономика се дължат на наложените от Запада санкции заради конфликта с Украйна. Досега подобно признание не бе правено. Точно обратното видни личности в Русия се надпреварваха да твърят, че ограничителните мерки не се отразяват изобщо на икономиката. Някой крайни националисти дори изразяваха мнение, че всичко това щяло да оздрави руското стопанство, което да започне само да произвежда достатъчно стоки, за да задоволява поне собствения си пазар.

Путин обяви действия в посока улесняване на дейността на малкия и средния бизнес, както и връщане на възможно най-много капитали в Русия чрез "данъчна амнистия". Според него най-важната задача на икономическата политика е развитието на вътрешния пазар и разнообразяването на производството и търговията.

За газовите доставки

"Създаването на европейски газов хъб на границата между Турция и Гърция зависи не от нас, а от европейските ни партньори", отсече Путин.

Според него няма по-евтини и надеждни доставки от руските за Европа, а и в близка перспектива не се предвиждат.

"Оттам може да върви газ и към Македония, към Сърбия, към Австрия", каза Путин, като имаше предвид евентуалния хъб." .

"Но като не искат газ от нас - няма да го получат", отсече той.

Руският лидер обаче не спомена нито веднъж "Южен поток" и България. На 1 декември той обяви спирането на проекта, което се дължало на отказа на България да разреши полагането на тръби по морското дъно край границата си. Днес се очаква в Брюксел на срещата на върха на лидерите на Евросъюза Бойко Борисов да попита колегите си какво ще се прави след като проектът "Южен поток" умря.

За международните отношения

"Това, което виждаме, е издигането на нови стени на мястото на Берлинската. И те се издигат не от вчера", заяви Путин.

"Нима не ни казваха, че няма да има разширяване на НАТО на Изток? Но то се извършва. А системата за противоракетна отбрана, т.нар. ракетен щит, край нашите граници? Нима това не е стена? ", попита риторично той.

Всичко това ставало въпреки жестовете на добра воля от страна на Москва.

"Нашите партньори решиха, че са победители, че са империя, а всички останали са васали", изтъкна руският президент. Под "партньори" той имаше предвид САЩ.

Според него Русия напълно се разкрила пред своите партньори. Но в замяна видяла пряка подкрепа за терористите в Северен Кавказ.

Във водка клубовете нямаше голям интерес към пресконференцията на Путин.
Младите обаче слушаха президента дори и в метрото.

Освен това били предприети безпрецедентни опити да бъде провалена олимпиадата в Сочи, която са състоя в началото на годината.

На въпроса на Би Би Си за всекидневните полети на руски самолети над западното въздушно пространство Путин отвърна, че Русия единствено защитава своите национални интереси и не напада никого във военен или политически смисъл. Според него Западът е недоволен от това, че Кремъл взема необходимите мерки за гарантиране на сигурността си.

Той увери, че Москва иска равноправни отношения със Запада на основата на зачитането на националните интереси.

Президентът обаче е готов на сътрудничество със Запада, ако това искат партньорите на Русия.

За западните санкции

"Санкциите на Запада срещу Русия не са отмъщение за анексирането на Крим, а данък за желанието на страната да се самосъхрани като нация, като цивилизация, като държава", изтъкна Путин.

По думите му санкциите са въведени неправомерно и в абсолютно нарушение на нормите на Световната търговска организация.

Путин направи връзка между санкциите и другите славянски държави.

На въпрос дали е възможно да бъде създаден общославянски съюз той отговори, че тези страни се намират в сложно икономическо положение и са зависими от натиск, свързан с днешната конюнктура и санкции.

"Малките страни са много зависими и суверенитетът им е заплашен, но съм уверен, че в тези народи ще се съхрани културното и духовно единство. То е невъзможно да се унищожи", каза руският лидер.

Докато той говореше стана ясно, че Евросъюзът вече е одобрил нови санкции, които ще влязат в сила в събота. Забранява се туризмът, търговията и инвестирането в Крим. До края на седмицата и президентът Обама ще подпише нови ограничения за Москва. 

За кризата в Украйна

"Всички, които по зова на сърцето си или доброволно участват във военните действия, не са наемници, защото не получават пари за това."

Така Путин отговори на въпрос на журналист от украинската агенция УНИАН, защитаваща позицията на правителството в Киев. Журналистът попита президента колко руски военнослужещи е изпратил в Украйна, колко от тях са загинали и какво ще каже на техните семейства.

Путин допълни, че в Русия и другите президентски републики всичко е в ръцете на държавния глава. Колкото до военнослужещите, отговорност за тях носи върховният главнокомандващ. А той и президентът са едно и също лице.

"Да, в Украйна тече наказателна операция, но тя се провежда от властите в Киев, които изпратиха военни подкрепления в Югоизточна Украйна", натърти Путин.

"В Украйна не би избухнала гражданска война, ако западните лидери навреме бяха подтикнали хората, отговорни за преврата в страната към спазване на реда. Западът трябваше да осъди актовете на насилие и да накара протестиращите да се върнат към споразуменията от 21 февруари", каза още руският лидер.

Той допълни, че Москва е готова да действа като посредник в политическия диалог в Украйна.

За вътрешната политика

"В Русия не може да има дворцов преврат, тъй като няма дворци."

Така Путин отговори на въпроса дали може да бъде евентуално свален от свои приближени заради задаващата се тежка икономическа криза. Той обаче изтъкна, че стабилността в страната се основава на народната подкрепа.

Путин заяви, че не съжалява, че е нарекъл "пета колона" руската опозиция в свое изказване отпреди време. Той обаче обеща да си мери приказките в бъдеще. Под "пета колона" държавният глава разбирал хора, изпълняващи това, което е "продиктувано от интереса на чужди държави". През ноември Путин заяви, че властта е заинтересована от опозицията, стига предложенията й да са конструктивни.

В същото време той нарече истински опозиционер знаменития поет Михаил Лермонтов, който обаче бил и патриот, тъй като бил офицер и се тикал под куршумите.

"Михаил Ходорковски беше помилван, без да изискваме от него да не се занимава с политика", заяви Путин, запитан какво е отношението му към потенциална политическа кариера на олигарха. Той бе пуснат на свобода точно преди година.

"Реших да го помилвам по хуманитарни причини, защото майка му е болна. Знаете, майката е нещо свято", добави Путин. "Но Ходорковски има право да участва в политическия живот, ако иска, така както всеки други гражданин", допълни той, очевидно намеквайки за политическите амбиции на бившия бизнесме да стане премиер на Русия.

За личния си живот

"Обичам и съм обичан", отговори Владимир Владимирович на въпрос за личния си живот. "Предайте много поздрави на леля си", засмя се той, когато журналистка обяви, че леля й се интересува дали най-видният свободен мъж в Русия има жена до себе си.

Путин добави, че поддържа приятелски отношения с бившата си съпруга Людмила, от която има две дъщери - Маша и Катя.