ГЕРБ и Реформаторският блок намериха нова работа на комисията по досиетата, за която отдавна се спори да бъде ли закрита. Този път тя ще проверява за минало в Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия всички служители в държавната администрация, които кандидатстват за допуск до класифицирана информация. И не само. Въпросните кандидати ще трябва да декларират и... дали са членове на "тайни и неформални организации и общества". Става въпрос най-вече за масонските общества, уточни пред Клуб Z един от вносителите на новите текстове (в закона за защита на класифицираната информация) - Методи Андреев (ГЕРБ).

Мотивът: опазване на националната сигурност.

Става въпрос за хиляди служители, които всеки ден боравят с документи с гриф за различни нива на секретност. Те кандидатстват за допуск пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и подлежат на проверка. Попълват и дълъг въпросник, в който се изискват всичките им лични данни, в това число и да отговорят на въпроса: "Член на кои организации сте?" 

Именно там РБ и ГЕРБ искат да бъде допълнен и текста с тайните общества.

Основната част на измененията в закона обаче е посветена на проверката за принадлежност към ДС. Идеята на вносителите е не само всички нови кандидати за допуск, но и сега имащите такъв (с изключение на тези по право - като председателят на Народното събрание, министър-председателя, презиентът, министрите и др.) да бъдат подлагани на щателната проверка за масонство и агентурно минало. Ако бъде установена връзка с ДС, то старите служители ще се явяват отново на изпита за допуск.

По линия на ДС вносителите са определили следния ред - лицето се проверява от комисията по досиетата. Ако тя установи принадлежност, изпраща информацията до ДАНС. На свой ред ДАНС се произнася с мотивирано становище относно надеждността на въпросния кандидат да чете тайни "от гледна точка на сигурността и опазване на тайната". Ако прецени агенцията може и да изслуша проверяваното лице, както и да изиска допълнителна информация от комисията по досиетата.

"Това не е лустрация", категоричен е Методи Андреев. 

Той попита риторично:

"Лустрация ли е, ако евентуалният ти бъдещ работодател установи, че си алкохолик и поради тази причина откаже да те наеме на работа".

Последната дума все пак ще е на ДКСИ. А имената на "стъпилите накриво" няма да бъдат обявявани, както тези на публичните личности.