Пръстенът-убиец от Калиакра взе златото за 2014 г. в четвъртото издание на националната кампания на в. „Стандарт“ „Чудесата на България“. Откритието победи маската на Терес от Долината на тракийските царе и манастира на Паисий в категория „Открития“. В другата категория - „Атракции“, призът грабна кметът на Тутракан Димитър Стефанов за крепостта „Трансмариска“. На второ място вотът на народа подреди крепостта „Перистера“ край Пещера, а на трето – остров „Света Анастасия“ край Бургас.

Финалът на кампанията беше в сряда вечер с дебат на живо по БНТ1. Над 1 милион българи се включиха в гласуването, което започна на 12 май т.г. при старта на кампанията от ивайловградската „Вила Армира“. Обектът получи специална награда, която бе връчена от министър Лиляна Павлова.

Призьорите с наградите.

Само през последните пет дни своя вот дадоха над 100 000 души в сайта www.bgchudesa.com, както и на обявения номер за sms-гласуване като пикът беше по време на живото предаване.

60 % от общия вот взе пръстенът-убиец. Маската на Терес получи 25%, Манастирът на Паисий - 15%. В категория „Атракции“ борбата беше безмилостна и до последно поддръжниците на трите обекта се гонеха в резултата. В крайна сметка първото място зае „Трансмариска” с 36,1% от общия вот, „Перистера” стана втора с 34,4%, а „Света Анастасия” събра 29,4%.

"Независимо кой е на първо място, за мен всички открития и атракции са номер едно", каза главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова.

Тя връчи наградата на победителя в категория „Атракции“ - крепостта „Трансмариска“. А бизнесменът Симеон Пешов награди победителя в категория „Открития“ - Пръстенът-убиец. Пешов е носител на миналогодишото първо място в „Чудесата на България“ за реставрацията на Цари Мали град. Той обяви, че досега обектът е бил посетен от над 500 000 туристи.

Плакети на финалните тройки връчиха министрите Николина Ангелкова и Вежди Рашидов. Кметът на Каварна Цонков Цонков пък беше в студиото със застъпници Наско от БТР, Влади Въргала и артистичното семейство Андрей Слабаков и Ернестина Шинова. Цонков дойде в студиото с пръстена на кутрето си и по време на предаването демонстрира в чаша с червено вино как е действал древният инструмент за убийства.