Министър-председателят Бойко Борисов днес се разграничи от полския си приятел Доналд Туск, председател на Европейския съвет, в отношението си към Русия.

Според Туск Русия от стратегичеси партньор се е превърнала в "стратегически проблем" за Европа. Борисов днес обясни пред репортери в Брюксел защо не споделя това мнение. Ето как: 

"За нас Русия векове наред е била приятел...Не мога да се съглася с такива крайни оценки, когато касаят една държава като Русия. Ние сме видели и много добро от нея с нашето освобождение преди всичко, много руски войници са загинали за нашата свобода...Ако има в момента президент или премиер в Русия, който по една или друга причина в Украйна, в Крим е създал напрежение в Европа, това може да се говори за него, а не за Русия като държава...Руският народ, руската култура са били и много след мене ще бъдат изключително близки на българския народ".

Борисов днес много разчита на подкрепата на Туск, България да получи европейска подкрепа и солидарност в решаването на споровете с Москва около разпадналия се проект за газопровод "Южен поток".