"Демократична България" и "Има такъв народ" влязоха в спор по повод въвеждането на зелен сертификат в парламента. Така мярката се превърна в нещо като нова "червена линия" за бъдещото управление, след като предишната - недопускането на БСП във властта - отпадна.

Спорът се породи заради предложение на ГЕРБ, според което депутатите, които нямат зелен сертификат, трябва да работят дистанционно, както и тези, които са карантинирани. То бе част от решение, регламентиращо дистанционната работа на депутатите.

В началото Александър Симидчиев ("Демократична България") прочете декларация. В нея той заяви, че формацията подкрепя зеления сертификат.

Декларацията му провокира реакция от Тошко Йорданов ("Има такъв народ").

"Изказвам лична благодарност към "Демократична България", които за пореден път показват своята последователност. Вчера заявиха, че няма да гласуват за предложението на ГЕРБ. Чухме днес как те ще го подкрепят. Хубаво е, че човек има последователни колеги", каза Йорданов.

Изказването на Йорданов провокира Атанас Славов ("Демократична България").

"От самото начало защитаваме зеления сертификат. Не сме съгласни с начина, по който беше въведен", каза Славов.

И уточни, че "Демократична България" няма да подкрепи предложението на ГЕРБ, а ще предложи свое решение, което цялостно да уреди въпроса.

"Готови сме с проект на решение. То не ограничава права, а създава ред в хаоса", каза Славов, волно или неволно цитирайки предизборен слоган на ГЕРБ.

Клуб Z потърси Славов, за да бъде попитан кога ще бъде внесено решението на "Демократична България" и с какво то е по-различно от това на ГЕРБ, но той не бе открит за коментар.

Йорданов благодари за уточнението. И допълни:

"Това успокои притесненията в този момент. Но е хубаво, че вие също смятате, че Народното събрание е мол или ресторант. Предлагам да ядем на банките да сложим други табели тук".

Любен Дилов-син (ГЕРБ) уточни какво предлага партията. Според него предложението не ограничава права, а ги разширява, защото дава възможност на депутатите, които са против зеления сертификат, да работят дистанционно.

Крум Зарков (БСП) разкритикува ГЕРБ, че не въвеждат задължение за зелен сертификат за депутати. И дори дават повече права на тези, които са без такъв сертификат.

"Който няма сертификат, ще може да избира дали да идва", обясни Зарков.

Според него от ГЕРБ използват темата, за да "свирят на струната, че депутатите са нещо повече от другите".

"Основанията не са свързани със зелените сертификати. Става дума за приложението на закона спрямо властта. Дали са били ваксинирани подставените лица, които изтегляха милионите по "Хемус"?

Колко ли са антителата на прокурорите от "8-те джуджета"? Истинската промяна ще дойде, ако новите управляващи се държат различно от вас", каза Зарков.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ бе отхвърлено със 77 гласа "за", 102 "против" и 16 "въздържали се".

След гласуването от "Продължаваме промяната" обясниха, че не са против въвеждането на зелен сертификат в парламента. Това обаче трябвало да се обсъди отделно.

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че партията ще преосмисли становището си по повод зеления сертификт. Според него след като той не важи за парламента значи не трябва да важи никъде.