Медици от болница "Лозенец" излязоха днес на протест пред Министерството на здравеопазването. След това се преместиха и пред МС, и президенството.

Недоволството е срещу решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров болница „Лозенец“ да се слее с педиатрията СБАЛ „Проф. Иван Митев“ временно, докато бъде построена нова детска болница. Те смятат, че в сградата на бившата Правителствена болница няма нито място, нито необходимата апаратура и именно сливането би довело до разрушаване на две лечебни заведения.

В знак на протест от Медицинския факултет на Софийския университет вече съобщиха, че прекратяват всякаква учебна дейност и стажове в болница "Лозенец".

Директорът на болница "Лозенец" доц. д-р Радосвет Горнев повтори позицията си, че никой не иска да спре създаването на детска болница, но да не се ликвидира университетската "Лозенец".

"По време на здравна криза последното, от което имаме нужда, е опитът да се решава проблем със създаване на абсолютно нов – а именно да се затваря медицински факултет, който е отговорен да се създават кадри, които да помагат за решаването на здравните проблеми за в бъдеще. Децата на България заслужават пълноценна на детска болница, а не преструктурирането на две лечебни заведения, което би унищожило и двете", добави един от протестиращите, цитиран от бТВ.

"Готови сме да предоставим най-доброто, което имаме, за нуждите на нашите деца", е позицията на Стойчо Кацаров.

"Ако не предприемем това сливане, болница "Лозенец", оставена в този си вид, ще фалира. Тя е почти фалирала", коментира днес лаконично той в кулоарите на парламента.

 Вчера от "Лозенец" пратиха и отворено писмо до министъра.