Петко Сертов е знаел, че е заснет от камерите на границата с Гърция и не се е криел, стана ясно от изявление на професионалното ръководство на МВР.

„Качеството на камерите на граничния пункт Кулата е много лошо, но от записите, които са събрани до момента, може да се направи обосновано предположение, че Сертов е отишъл в Гърция“, каза главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров.

Къде обаче е в момента бившият шеф на ДАНС, както и каква е причината за изчезването му, все още не е ясно. Издирването на МВР от 6 декември насам е установило „почти със сигурност“, че мистериозно изчезналият бивш шеф на ДАНС е напуснал страната. Това се е случило около 18,30 ч, ден преди преди съпругата му да го обяви за издирване.

„В 18:30 ч. автомобил със същия цвят, марка и модел е засечен от камерите на старото КПП - Кулата. От автомобила слязъл мъж, отговарящ на възрастта и визията на г-н Сертов, със сходна походка", коментира зам. главният секретар на МВР Георги Костов.

Сертов не е бързал и на два пъти е спирал да пазарува от безмитните магазини на границата. На влизане в колата е запалил цигара, от което вътрешността на автомобила се е осветила, и е станало ясно, че той е пътувал сам.

Вече са разпитани 27 души от близкото обркръжение на Сертов, сред които приятели, роднини и бизнес партньори. Всички те свидетелстват, че той не е имал конфликти или противоречия, заради които да е станал обект на престъпление.

Зам.-директорът на столичната полиция Христо Терзийски съобщи, че бившият шеф на ДАНС е бил консултант в три фирми от енергийния сектор:

„Имал е служебни взаимоотношения с 3 юридически лица, като при работата с неговите близки и познати - тези 27 лица, не сме установили основания и причини да пътува до Гърция".

Установено е със сигурност, че Сертов е разполагал с 4080 евро в брой, обменени на 5 декември в София. Той не е взел със себе си никакви банкови карти и до момента не е установено да има движение по сметките му. Според разследващите пътуването му в Гърция би могло да бъде свързано както с лични, така и с бизнес интереси, за които обаче към момента няма никакви категорични сведения.

Ръководството на МВР не изключи и възможността Сертов вече да се намира в която и да е друга страна от ЕС.