Обикновената крушка ще изиграе сериозна роля в борбата срещу глобалното затопляне, както соларните панели, ветърните централи и електромобилите, пише Блумбърг. Светодиодите (LED) създадоха енергийна революция, произвеждайки чиста бяла светлина с до 80% по-малко енергия, отколкото традиционните крушки с нажежаема жичка.

Изобретателите на синята LED светлина получиха Нобелова награда по физика за създаването на синята светлина, необходима за завършване на цветния спектър, което създаде нова индустрия от 1997 г. Цените падат и технологията промени начина, по който хората осветяват жилищата, улиците и коледните дръвчета.

Транзитът беше стимулиран от забрана върху по-слабо ефективните крушки в редица страни, като по тзи начин стремежът към зелени технологии надделя над правото за свободен избор на потребителите.

Пазарът

За последната година цените на LED-осветителните тела се понижиха с 20%, макар че в момента те струват 10 пъти повече от традиционните лампи с нажежаема жичка и халогенните крушки. Но разликата в цената може да компенсирана от сметките за ток за 2-3 години, което според проучване на McKinsey изиграва ролята на повратна точка за възприемането на технологията от потребителите.

През 2012 г. ЕС сложи кръста на продажбите на крушки с нажежаеми жички, като има подобни ограничения и в страни като Китай, Русия и Бразилия. Въпреки, че САЩ въведоха някои стандарти за енергийна ефективност, те не приеха пълна забрана.

Острият спад на продажбите на традиционни осветителни тела изненада индустрията. Siemens се освободи от своя бизнес през 2013 г., Philips се готви да го последва, а според някои анализатори това ще стори и General Electric - компанията, която започва бизнеса си от изобретената от Томас Едисон първата годна за пазара електрическа крушка през 1879 г.

Околната среда

Осветлението осигурява между 20 и 30% от световното потребление на електричество и 6% от парниковите емисии. Според анализ на Philips използването на светодиодни тела ще намали потреблението на енергия с 40%, спестявайки над $100 млрд. годишно. Освен това ще понижи и въглеродните емисии със същото количество, все едно да спрат от движение две трети от колите в САЩ. Това е по-сериозен източник на икономии от вятърните централи, които се смята, че през 2020 г. ще дават 6,5% от потреблението на ток или соларните панели - 2,5%.

Технологиите

Светодиодите използват наслоени полупроводникови материали, които конвертират електричеството директно в светлнни частици - фотони, докато тези с нажежаема жичка нагряват метална нишка, а флуоресцентните излъчват светлина чрез пропускането на ток през газ.

Светодиодните лампи са с по-малък размер и могат да издържат до 20 години работа. Технологията се използва и при компютърните дисплеи и телевизорите, които стават все по-тънки и ярки.

За и против

Прогнозите са че до 2016 г. светодиодните лампи ще осветяват половината домакинства, а до 2020 г. над 70%. Компактните луминесцентни все още са им конкуренция, но при тях проблем е бавното загряване, както и живакът, който се използва за тяхната направа. А много хора предпочитат топлата и естествена светлина на крушките с жичка.

Преминаването към светодиоди не се посреща на всякъде добре - в някои части на Великобритания гражданите се оплакват, че светлината на оборудваните с новата технология улични лампи е прекалено ярка и пречи на съня им.