"Има два начина за смяна на ВСС. Едната е през парламента и аз съм против. ВСС е представителен орган и тези, които са излъчили представители – политиците, трябва да им потърсят отговорност."

Това заяви пред БНТ правосъдният министър Христо Иванов. Според него по върховете на Висшия съдебен съвет в продължение на години са си „затваряли очите“ за проблемите и това е проличало най-ясно в случая със съдия Ченалова, срещу която е имало редица доклади. Министърът смята, че дори случаят "Белведере" да не влезе в следващия мониторингов доклад за България, той непременно ще има влияние върху заключенията.

Христо Иванов каза още, че причината за проблемите при разпределение на делата не може да се търси в технически проблеми и грешки.

"Средата, в която се използва софтуерът, е ключова за неговата сигурност и ВСС предприе пакет от регулации за контрола над софтуера, като в този контрол ще участват и независимите IT специалисти", обясни Иванов.

Според него подобен е и проблемът в Софийски градски съд.

"Има неща, за които те не могат да имат отговорност но средата в който се излолзва, подмяната на една версия с друга, как са се пазели паролите в СГС - за това няма адекватен отговор", добави министърът.

Според него обаче „вчера най-накрая след 2 години отлагане Висшия съдебен съвет направи първа стъпка в правилната посока да се направи нова софтуерна система за разпределяне на делата в съда с голямо външно наблюдение и външни специалисти“. За да се гарантира широката прозрачност при избора, изготвянето и проверката на новия софтуер в процеса ще участват IT специалисти, които ясно са идентифицирали проблема с липсата на сигурност, както и представители на съда и академичните среди.

Иванов заяви, че не е имал предвид състава на ВСС, когато е казал, че е притеснително „същите хора да правят нов софтуер“, а е имал предвид специалистите, които са разработвали и контролирали стария софтуер.

Министърът коментира и случая със съдия Лазар Панов, който беше блъснат от кола.

"Няма причини да се мисли че случилото се във Висшия касационен съд е случайно".

Панов се отказа да участва в конкурса за шеф на ВКС след катастрофата, но седмица по-късно реши отново да участва.