Проектната компания за строежа на газопровода "Южен поток" SouthStreamTransportation е съобщила на всички компании за доставка на тръби за газопровода "Южен поток" да прекратят доставките, съобщи руският вестник "Ведомости".

Решението е било взето в понеделник от акционерите в проектната компания ("Газпром", Eni, Wintershall и EdF) за изграждане на подводния участък и в четвъртък всички изпълнители са получили официални писма, включително и да не доставят строителни материали.

Част от оборудването за морската част на газопровода вече е произведено и складирано в България. Решение какво ще се прави с произведените тръби и другите материали компанията ни ще реши на среща с изпълнителите в понеделник. На нея ще бъде обсъдено дали тръбите ще могат да бъдат използвани за строителството на газопровод към Турция, коментира източникът на „Ведомости“ от една от компаниите, производителка на тръби.

Договорът за първата тръба на „Южен поток“ (от общо четири) беше сключен и изпълнен, а обещанията са, че компаниите ще бъдат компенсирани. За втората тръба беше избран изпълнител, но договорът не е сключен и затова и няма да има налагане на санкции, категорични са източници на „Ведомости“.

На вчерашната си пресконференция руският президент Владимир Путин каза, че новият план за газопровода може да заобиколи България, като трасето мине през Гърция, Македония и Сърбия и отиде до крайната си точка - Баумгартен в Австрия. В. "Ведомости" изчислява, че по този начин проектът ще бъде оскъпен с около $10 млрд.