"Временната парламентарна комисия за енергийната криза ще преразгледа мораториума, гласуван от парламента, и ще види не се ли налага това да бъде прегласувано. Новата коалиция смята, че не трябва по този начин некомпетентно да бъдат налагани мерки, които да доведат за овладяване на кризата."

Това заяви новата началничка на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, на брифинг в Министерския съвет. 

Ситуацията с енергийната криза вероятно ще бъде управлявана или с временно ограничаване правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари, или с промени в Закона за енергетиката за повече прозрачност в ценообразуването, запазвайки независимостта на контролния орган, добави Бориславова.

На въпрос на Франс прес остава ли амбицията на България да приеме еврото въпреки повишаващата се инфлация в еврозоната, Лена Бориславова каза, че този въпрос не е обсъждан и по-късно ще дадат отговор.

Сутринта в МС е имало среща с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград по повод наводненията. 

"За първи път вместо първо да се действа, след това да се плаща и да се изследва какво е направено, областните управители бяха инструктирани заедно със социалното и земеделското министерство до края на деня да представят доклади какви дейности е нужно да бъдат направени с разчети и количествено-стойностни сметки, до края на седмицата ще има огледи от експерти какви точно са щетите и колко ще струва, и след това да се освободят пари", каза Лена Бориславова.

Ще се разгледа вариант да се построят мостове на мястото на разрушените. Ще се търси отговорност от лицата, които са ремонтирали преди разрушените съоръжения, каза шефката на кабинета на Кирил Петков.

В момента НАП и ДАНС проверяват всички номинации за зам.-министри, добави още Лена Бориславова.