СИМОНА РУСЕВА

Още несъвзела се от трагедията преди дни в Сидни, при която похитител държа 16 часа заложници в кафене и паднаха две жертви, Австралия отново е в шок.

Днес бяха открити труповете на 8 деца на възраст от 18 месеца до 15 години в семейна къща в град Кейрнс, предадоха световните агенции, позовавайки се на полицейски говорител. Днес в 11,20 ч местно време постъпва сигнал в полицията за кървава драма. Униформени и лекари от “Бърза помощ” пристигат начаса, но са безсилни да помогнат. Осемте деца са мъртви. Издъхнали са от множество прободни рани, нанесени с хладно оръжие.

Открита е наръгана с нож и в тежко състояние, но все още жива 34-годишна жена. Тя незабавно е била откарана в болница и оперирана по спешност. В момента състоянието й се оценява като стабилно, твърдят от болничната управа.

“Призовавам обществеността към спокойствие. Става въпрос за огромна трагедия, но всичко е под контрол”, заяви шефът на следствения екип Бруно Асникейр.

Така той даде да се разбере, че най-вероятно става дума за семейна драма, а не за атентат, извършен от тетористи.
Незабавно е заведено следствие, разпитват се съседи. На първо време трябва да се уставони връзката между жертвите.
Жена на име Лиса Тайдей, която се озовала на мястото на трагедията, се представила като братовчедка на тежко ранената жена. Тя твърдяла, че убитите деца са братя и сестри, а оцелялата по чудо и оперирана – тяхна майка. Тайдей разкрила също, че на труповете се натъкнал по-големият брат на децата, който бил на 20 години. В момента на зверството той е бил извън дома.
Дали става въпрос за 20-годишен брат, предстои да се изясни. Ако е така, майката би следвало да го е родила, когато е била едва на 14 години.

“Сега трябва да се погрижа за него. Нужна му е утеха и подкрепа. Ние сме голямо семейство, всички сме потресени и още не можем за повярваме каква злочеста съдба ни е сполетяла”, споделя Тайдей.

Според нея ранената й братовчедка живеела с втори мъж. В момента пастрокът на избитите деца се издирвал. Дали той е извършил тежкото престъпление и ако е той, какви са били мотивите му, предстои следствието да се произнесе.