Постоянните комисии на Народното събрание ще бъдат 24. Това реши парламентът, приемайки текстове от правилника си.

Ето кои ще са постоянните комисии:

1. Комисия по бюджет и финанси;

2. Комисия по конституционни и правни въпроси;

3. Комисия по икономическа политика и иновации;

4. Комисия по енергетика;

5. Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление;

6. Комисия по външна политика;

7. Комисия по въпросите на Европейския съюз;

8. Комисия по отбрана;

9. Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред;

10. Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения;

11. Комисия по земеделието, храните и горите;

12. Комисия по труда, социалната и демографската политика;

13. Комисия по образованието и науката;

14. Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта;

15. Комисия по здравеопазването;

16. Комисия по околната среда и водите;

17. Комисия по транспорт и съобщения;

18. Комисия по електронно управление и информационни технологии;

19. Комисия по културата и медиите;

20. Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество;

21. Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите;

22. Комисия по политиките за българите извън страната;

23. Комисия по превенция и противодействие на корупцията;

24. Комисия по туризъм.

От ГЕРБ и "Възраждане" протестираха срещу текстовете, които позволяват на членове на ръководството на парламента да бъдат и в ръководството на комисии. И заподозряха, че така няма да се дадат председателски места в комисии на опозицията.

Атанас Славов ("Демократична България") обясни, че тяхната група е само 16 души и искат да им бъде използван целия потенциал.

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че управляващите искат да назначават ръководства на комисии на партиен принцип. Но това няма никаква връзка с парламентаризма.

"Искате да сте председатели, да сте началници. Това е хубаво, но началниците си имат и отговорности. Не лъжете хората, това не е принос към парламентаризма", каза Биков.

Славов възрази, че никой не е казал, че няма да има комисии, които да бъдат ръководени от опозицията.

Към Комисията по бюджет и финанси се създава постоянно действаща подкомисия за контрол на публичните средства.

Към Комисията по конституционни и правни въпроси се създава постоянно действаща подкомисия за наблюдение и анализ на законодателството в съответствие с принципите и нормите на Европейския съюз и международните норми за защита на правата на човека и основните свободи и за анализ на правните последици от решенията на Конституционния съд.

Към Комисията по икономическа политика и иновации се създава постоянно действаща подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Към Комисията по енергетика се създава постоянно действаща подкомисия за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Към Комисията по въпросите на Европейския съюз се създава постоянно действаща подкомисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

Комисията за контрол над службите и подкомисията за контрол върху средствата от европейските фондове се формират на паритетен принцип.

Комисията за контрол над службите се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия според числеността на парламентарните групи.

Шишенцето

Заради правилника депутатите удължиха времето си с два часа - до 16 ч. - без шанс да се впишат в това време. Сериозен спор предизвика предложението на Славов към текста, в който се указва, че "държавните органи и длъжностните лица от държавната и общинската администрация и гражданите са длъжни да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии", да се добави, че при отказ да направят това се носи административно-наказателна отговорност.

Въпросният текст не бе подкрепен вчера на комисия, но вносителите настояха за него, като пламенна подкрепа даде и Константин Бачийски. И бяха обвинени вкупом, и от ГЕРБ, и от "Има такъв народ" в полицейщина. Предисторията тук е, че Бачийски, като общински съветник от Бургас, гостуваше в миналия парламент в комисията "Росенец", за да съобщи за нарушения по т.нар. Летен Догансарай, докато длъжностни лица по казуса отказваха да дават информация и да присъстват.

"Предлагам колегата Славов да издава актовете, а Бачийски да ги прилага - без право на обжалване", иронизира Иво Атанасов от ИТН.

"В този парламент трябва да си направим стая за задържания", додаде и Маноил Манев от ГЕРБ.

Дебатът продължи в тозии дух, когато изведнъж председателстващата заседанието Мукаддес Налбант заяви:

"Надявам се г-н Йорданов да пие вода от шишенцето, а не нещо друго".

Визираше Тошко Йорданов (ИТН). С което го провокира да излезе на трибуната и да размаха термос:

"Това е бутилка, в която има чай, предлагам ви да помиришете. Ако е на алкохол, ще го изпия на екс".

С което обтегната обстановка малко се разведри и дебатът аха да тръгне отново, когато в 16 без 5 стана ясно, че има проблем със системата за гласуване. Манов дори намекна за манипулации.

"Преди да съм докоснал апарата за гласуване той ми дава "за" или "против".

Системата бе бързо поправена, но пък дойде време да бъде закрито заседанието, тъй като според действащия временно правилник никой не бе направил предложение за удължаване на времето в определения за това срок. И колкото и да настояваха от БСП да се гласува удължаване до 18 ч., залата не възприе.