"Много е важно този мораториум, който ще има един временен ефект и наистина потребителите не трябва да поемат цената на проблемите, генерирани с години в енергийната система, да не се допуска след края му той да създаде големи други проблеми, които в момента не могат дори да се предвидят."

Така президентът Румен Радев коментира днес пред журналисти наложения миналата седмица мораториум върху цените на електроенергията, като отказа да посочи какво мисли за самия мораториум по същество, тъй като решението било на Народното събрание. 

"Цените на електрическата енергия са огромен проблем не само в България, в целия ЕС и затова трябва да се взимат всички необходими мерки, които да облекчат положението, както на домакинствата, така и на небитовите потребители. Това трябва да става изцяло в рамките на закона и мисля че тук се нуждаем от един задълбочен експертен анализ какво става с нашата енергийна система, какви са проблемите, за да стигнем до това състояние, в което се намираме в момента, какви са проблемите и в по-широк европейски контекст. Защото тези въпроси, които повдигам вече на два съвета на ЕС, е има ли спекула на европейските енергийни борси, има ли прозрачност на търговията с емисии, може ли този процес да бъде оптимизиран този процес", посочи още Радев, с което даде знак, че подкрепя намерението на правителството за времето на действие на мораториума да анализира пробойните в енергийната система.

Беше представен един междинен доклад на последния съвет, но всеобщото мнение на лидерите на страните е, че той трябва да бъде задълбочен - посочи още.

По отношение на факта, че той, а не новоизбраният премиер Кирил Петков присъства на съвета и то на фона на поканата от страна на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да се запознае с министър-председателя в Брюксел, Радев коментира: 

"Нотификацията за моето участие е изпратена 10 дни преди началото на съврета на ЕС. В предварителните разговори, каквито винаги се водят преди съвета с председателя Шарл Мишел, участвах аз. Тогава не беше ясно кога точно ще има правителство".