Писмо на 9-годишно момче се разпространи за часове в интернет пространството в Китай и активизира Великата Поднебесна цензурна машина. В него третокласникът Ниу Дзиру дава два сериозни съвета на китайския президент Си Дзинпин - да планира полет до Марс и да отслабне. 

"Татко Си, трябва да отслабнеш малко! Не е нужно да си слаб като Обама. Окей е да изглеждаш като Путин!" пише Ниу.

Тримата лидери заедно. Снимка БГНЕС

Писмото всъщност така и не е изпратено, но бащата на момчето решава да го публикува в платформата за съобщения Weixin. За часове то бурно се разпространява в китайските социални мрежи, а след това го откриват и традиционните медии, съобщава Южнокитайският Morning Post. 

Все още не е ясно дали писмото е автентично, но китайските власти не го намират за забавно. Историята бързо е изтрита от няколко онлайн медии, сред които и контролираната от правителството Xinhua. Търсачката на китайския Twitter - Weibo, също не открива нищо - сайтът често е жертва на цензура. Китайската алтернатива на Google - Baidu, обаче показва резултати, за жалост неактивни.

Ето и пълният текст на писмото:

Скъпи дядо Си Дзинпин,

Поздрави! Аз съм ученик от Женгжоу, провинцията Хенан. Днес искам да ти кажа няколко неща за космоса. Всички вярват, че следващото голямо предизвикателство е космосът. И аз така мисля. Луната наистина е богата на минерали, но няма въздух и вода и със сигурност не е подходяща за живот. Това не е добро място, на което да откараш дълго. Време е космическата програма на Китай да тръгне в друга посока.

Нека погледнем Марс. Той си има въздух и глетчери, така че е не по-лош от Земята. В крайна сметка САЩ и Русия няма повече да ползват Международната космическа станция и ще кацнат на Марс. Дори Европейският съюз и Индия ще се включат в забавлението. Нека да побързаме!

Добре, трябва да включа и нещо не толкова сериозно. Дядо Си, трябва да отслабнеш малко! Не е нужно да си слаб като Обама. Окей е да изглеждаш като Путин! :)

Поздрави,

Пожелавам ти добро здраве

Ниу Дзиру