Докато в пленарната зала БСП громи бюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване, на "Позитано" 20 се чудят как да вържат собствения си бюджет, научи Клуб Z. Причината: двойно по-ниската държавна субсидия за Столетницата и наложителната вноска по кредита от близо 3 млн. лв., които БСП изтегли, за да финансира участието си в предсрочния парламентарен вот. 

Лидерът Михаил Миков бил изключително притеснен за това как ще се справи левицата с разходите си и то на фона на задаващите се догодина местни избори, споделиха леви депутати. Най-големият проблем обаче бил, че в началото на 2015-а партията трябва да внесе 500 000 лв. вноска по кредита от 2,7 млн. лв. за участие във вота. Сумата потвърди и говорителят на левицата Атанас Мерджанов.

Проблемът с финансите ще бъде разискван на предстоящия тази неделя пленум на партията. Вариантите за спестяване на пари били няколко - съкращения на щатове в централата, но не и на заплати, намаляване на парите за издръжка на местните структури, дарителска кампания.

Оказва се обаче, че съкращенията вече са започнали. Общо в централата работят малко над 130 души. 

"Вече направих около 25 щатни съкращения, но ще има и още. Идеята е на "Позитано" 20 да останат около 100 служители", коментира пред Клуб Z Михаил Миков. 

Депутати от левицата обаче са против орязването на средствата за местните структури с мотива, че догодина те са тези, които ще изнесат изборите. На пленума обаче щяло да бъде поставено искане клубовете също да направят преглед на щатовете и разходите си, за да се види от къде може да се спести.

На последния парламентарен вот левицата загуби почти половината от гласовете си спрямо изборите от 2013 г. Следователно наполовина падна й държавната и субсидия. Така сега "БСП - лява България" получава 5 560 797 лв. годишна държавна издръжка. 

Изборите през 2014-а пък са й стрували 1,8 млн. лв., показва справка във финансовите отчети към Сметната палата.