Членовете на Изпълкома на ФИФА взеха единодушно решение да публикуват доклада на бившия председател на комисията по етика Майкъл Гарсия за разследването му за корупция, относно избора на Русия и Катар за домакинството на мондиалите през 2018-а в Русия и 2022 г. в Катар. Важно условие е, че документът ще бъде разпространен в редактиран вариант. Ще го гледат под лупа юристи, функционери, а вероятно и босът на ФИФА Сеп Блатер. 

В сряда Гарсия хвърли оставка заради несъгласие с тълкуването на доклада му от страна на неговият колега, германският съдия Йоахим Екерт. Казано най-просто, немецът неглижира усилията и разкритията на бившия американски прокурор. Гарсия напусна само ден, след като Апелативната комисия на ФИФА отхвърли жалбата му за обобщеното заключение на Екерт от разследването. В пълния си вариант докладът на Майкъл Гарсия съдържа 430 страници.

Както е известно, корупционният скандал във ФИФА покрай домакинствата на двете световни първенства върви вече от години. Срещу световната футболна федерация най-много скачат англичани и американци - първите заради това, че Катар и Русия бяха предпочетени пред Албиона за световните финали. "Би Би Си" уличи в корупционни схеми висши началници от ФИФА, но не се стигна до нищо повече от оставки. Говори се, че Майкъл Гарсия е стигнал доста "надълбоко", поради което е трябвало да бъде "овладян" и практически принуден да си тръгне. 

Междувременно Сеп Блатер за пореден път отхвърли възможността домакинството на Катар да бъде дадено на друга страна. 

"Трябва да се случи земетресение, за да преместим световното първенство през 2022 година от Катар", обяви швейцарецът след сбирката на Изпълкома в Маракеш, Мароко, където се играе световното клубно първенство.

В случая критиците посочват не само нечестния начин, по който емирството получи форума, а също така непоносимите жеги в страната през лятото или път хаоса са в международния календар, ако мондиалът се насрочи за зимата или пролетта.

"За момента, няма никаква причина да променим решението си. Двете световни първенства в Русия и Катар са в нашия календар, като единствено остава да се уточнят точните дати за 2022 година", охлади опозицията си Блатер.