"Нещата не са толкова прости, както се опитаха да ги обяснят някои заинтересовани. Защо така бързо реагира онзи, който е продал автомобила и използва думата "клониране"?

Ние се въздържахме в началото да даваме подобни изявления. Възниква въпросът - откъде знаят за клонирането, за тази ли кола става дума или не, къде е истинската кола? Нека помогнат на разследването".

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков днес в отговор на журналистически въпрос по казуса с автомобила на Владислав Горанов. В събота се разбра, че бившият финансов министър е спрян на ГКПП-Калотина зад волана на луксозен джип BMW X7, който е обявен за издирване от Интерпол в Русия.

Пред медии шефът на "Мото Пфое" Атанас Фурнаджиев веднага заяви, че колата, с която е бил Горанов, е изрядна.

"В Русия някой е направил двойник или клонинг на тази кола и тя е обявена за издирване", поясни той (разбира се - клонинг се прави по документи, не на колата "физически", б.р.)

Според него информацията е стигнала до българските власти чрез Интерпол.

Клонинг означава за дадена кола да има изготвени още едни документи, които след това се използват за друга крадена кола. Българските митничари обаче е нямало как да знаят, че става дума за "клонинг", защото това може да се установи само чрез сверяване на номерата на рамата, излиза още от думите на автотърговеца.

Фурнаджиев каза, че наскоро фирмата му е имала още два подобни случая.

"Няма как да знам, че автомобилът е издирван, а и не съм негов собственик", коментира самият Горанов.

Интерес буди и поведението на Горанов, както и на граничните служители. Те уведомили Горанов, че има проблем с колата и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той обаче направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната.

Няколко часа по-късно с друга кола и в компанията на собственик на голяма фирма за автобусни превози Горанов отново се върнал, преминал през граничния пункт и напуснал страната към Сърбия. Бившият финансов министър коментира, че ако са му били разпоредили да изчака, е щял да го направи.

За поведението на "Гранична полиция" по случая с Горанов тече проверка, каза днес Рашков.