Седемте най-развити индустриални държави (известни като Г7) осъдиха намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна и прекратиха подготовката си за предвидената среща на лидерите на Г8 (Г7 + Русия) през юни в Сочи. 

В разпространено от Белия дом съобщение се казва:

"Ние, лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, както и президента на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия, сме обединени днес, за да осъдим очевидното нарушение от страна на Руската федерация на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Финансовите министри от Г7 декларираха, че са готови да предоставят "значителна финансова подкрепа" на Украйна, която се нуждае от 35 млрд.долара, за да не фалира.

В същото време обстановката в Украйна остава напрегната. Руските части вече са завзели контрола над военното летище Белбек в Крим. През изминалата нощ силите на Москва са завзели и други военни съоръжения в региона. 

Украинското временно правителство нарече това "обявяване на война" от страна на Русия и призова за всеобща мобилизация.

Президентът на Русия Владимир Путин не приема международната критика и твърди, че страната му има право да защити своите интереси и интересите на руснаците в Крим и цяла Украйна.

Днес външните министри от Европейския съюз се събират в Брюксел, за да обсъдят ситуацията. Предстои и извънредно заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Киев, за да засвидетелства подкрепа за новото правителство на Украйна.