Няколко месеца след като 137 страни от целия свят се разбраха да вървят към тотална реформа на световния данъчен модел и да въведат минимална корпоративна ставка от 15% за мултинационалните компании, Европейската комисия предложи директива, която да въведе изискванията в страните от блока. 

Идеята на директивата е да се следват плътно международните договорки, които бяха сключени под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Така освен минималната ставка, мултинационалните компании, които попадат под обхвата на директивата, ще бъдат принудени да плащат данъци в страните, в които реално оперират и събират печалби, а не само там, където са документно регистрирани. 

Засега е известно, че под “ударите” на новите правила ще попаднат всички компании с минимален оборот от 750 млн. долара в една държава, с минимален марж на печалба от 10% и с глобален оборот от поне 24 млрд. долара (20 млрд. евро). От споразумението ще бъдат изключени някои сектори като финансовия и корабния бизнес.

Тоест - директивата не важи за всички корпоративни данъци, които в основата си остават прерогатив на националните правителства. 

"Като предприема бързи стъпки за привеждане в съответствие с широкообхватното споразумение на ОИСР, Европа изпълнява пълноценно своята роля за създаване на по-справедлива глобална система за корпоративно данъчно облагане. Това е особено важно в момент, когато трябва да увеличим публичното финансиране за справедлив устойчив растеж и инвестиции и да отговорим на нуждите от публично финансиране — както за справяне с последиците от пандемията, така и за постигане на напредък по отношение на екологичния и цифровия преход. Включването в законодателството на ЕС на споразумението на ОИСР за минимално ефективно данъчно облагане ще бъде от жизненоважно значение за борбата с избягването на данъци и отклонението от данъчно облагане, като същевременно се предотвратява „надпреварата за достигане на най-ниски равнища“ с нездравословна данъчна конкуренция между държавите. Това е важна стъпка напред за нашата програма за справедливо данъчно облагане", заяви днес при представянето на директивата заместник-председателят на Комисията по върпосите на икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис. 

В посока на прекратяване на несправедливостите на корпоративното данъчно облагане по света бе и посланието на комисият по въпросите на икономиката Паоло Джентилони. 

"Предложената от нас директива ще гарантира, че новата минимална ефективна данъчна ставка от 15 % за големите дружества ще се прилага по начин, който е напълно съвместим с правото на ЕС. Идното лято ще предприемем последващи действия с втора директива, за да приложим другия стълб на споразумението относно преразпределянето на правата за данъчно облагане, след като бъде подписана съответната многостранна конвенция. Европейската комисия работи усилено за улесняване на това споразумение и се гордея, че днес сме начело на глобалното му прилагане", допълни той. 

Предложените правила ще се прилагат за всяка голяма група, както вътрешна, така и международна, с дружество майка или дъщерно дружество, намиращи се в държава — членка на ЕС. Ако минималната ефективна ставка не е наложена от държавата, в която е установено дружеството, плащащо ниски данъчни ставки, съществуват разпоредби за държавата членка на дружеството майка да прилага допълнителен данък. Предложението също така гарантира ефективно данъчно облагане в случаите, когато дружеството майка се намира извън ЕС, в държава с ниски данъчни ставки, която не прилага равностойни правила.

Основната сила в ЕС, която ще пострада от новото законодателство е Ирландия, която първо предлага изключително ниски ставки на корпоративно облагане (12,5%, което е малко по-високо от налога в България, но пък у нас не оперират такива компании), но и второ - позволява данъчни хватки, чрез които тази ставка да бъде редуцирана до едва няколко процента. Ирландия разчита на големите технологични гиганти да захранват икономиката й, като в Дъблин са централите за Европа на "Мета" (компанията майка на "Фейсбук") и "Амазон".

Мерки срещу "пощенските кутии"

Междувременно Комисията предлага и мерки,  засягащи фиктивните дружества, известни като "пощенски кутии". С днешното предложение следва да се гарантира, че дружествата в Европейския съюз, които нямат никаква или имат минимална икономическа дейност, не могат да се възползват от каквито и да било данъчни предимства и не налагат финансова тежест на данъкоплатците. Това също така ще защити равнопоставените условия на конкуренция за по-голямата част от европейските предприятия, които са от ключово значение за възстановяването на ЕС, и ще гарантира, че обикновените данъкоплатци няма да понасят допълнителна финансова тежест поради тези, които се опитват да избегнат плащането на своя справедлив дял.

Докато фиктивните дружества (или т.нар. „пощенски кутии“) могат да имат полезни търговски и бизнес функции, някои международни групи и дори физически лица злоупотребяват с тях за целите на агресивното данъчно планиране или отклонение от данъчно облагане. Някои предприятия насочват финансовите потоци към фиктивни дружества в юрисдикции, които нямат или имат много ниски данъци или в които плащането на данъци лесно може да бъде избегнато. Аналогично, някои лица могат да използват фиктивни дружества, за да защитят активи и недвижимо имущество от плащане на данъци, било то в държавата, в която пребивават, или в държавата, в която се намира собствеността.