СИМОНА РУСЕВА

Украинският премиер Арсений Яценюк сравни Путин с наркоман. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подмина дръзкото сравнение и призова Русия да не бъде поставена на колене.

Изявленията бяха направени днес пред представители на местни и германски медии по време на посещение на Щайнмайер в Киев. Той се срещна с украинския президент Петро Порошенко и с премиера Яценюк.

                              Арсений Яценюк

“Агресивната политика на Путин го превръща в наркоман. Оцеляването му зависи от понататъшно заграбване на чужди територии. На него са му нужни нови анкесии”, заявява Яценюк, цитиран от кореспондент на “Шпигел”.

Овациите, които Путин е получил в Русия след анексирането на Крим, скоро щели да отидат в историята, смята украинският премиер. Руснаците вече усещали последиците от наложените от Запада санкции спрямо страната им и живеели все по-зле.

“За да запази популярността си, Путин е решен на нови международни престъпления. В противен случай той би се превърнал в политически труп”, казва Яценюк.

Същевременно той призова Запада да направи повече за Украйна: “Ние сме изправени пред икономическа катастрофа, както и пред въпроса мир или война. Нужна ни е икономическа и военна помощ, за нас оръжейни доставки са от централно значение.”

Франк-Валтер Щайнмайер акцентира върху друга тема: “Който иска икономически да постави Русия на колене, той е в дълбока заблуда, ако вярва, че това би довело до по-голяма сигурност в Европа. Мога само да предупредя да не се поема по този курс. Аз съм и против по-нататъшното затягане на примката на санкциите.”

Попитан дали съзира дестабилизиране на Русия, ако санкциите не бъдат разхлабени, той отговаря: “Да, това е тревогата ми.”

Сега Русия плащала висока цена за загубата на доверие по повод кризата в Украйна. Според дипломат номер 1 на Берлин драматичният срив на рублата и падането на цената на петрола довело до икономическа и финансова криза в Русия, която със сигурност щяла да се отрази във вътрешнополитически план.

“Не може да е в наш интерес полиическата ситуация в Русия да излезе извън контрол. Това не бива да ни убягва при политиката ни на налагане на санкции”, заявява социалдемократът Щайнмайер.

Той бе контриран от Берлин.

“Няма никакъв повод за разхлабване на санкциите. Единствен Путин може да обърне положението. Санкциите целят да го принудят да промени поведението си. Ако Западът би вдигнал санкциите без насрещни действия, то със сигурност няма да се постигне промяна в руската политика”, заяви християндемократът Норберт Рьотген, председател на парламентарната комисия по външни работи и доверен човек на канцлерката Меркел.