"За борбата за права и свободи, за честта, за достойнството, за запазване на идентичността, ние докарахме демокрацията в България."

Това е заявил днес в ардинското село Млечино председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на събитие на Движението, с което членове на партията отдавали почит на жертвите на т.нар. “възродителен процес” пред чешмата - паметник в населеното място. 

"Събираме се, за да си спомним онези времена и да си вземем поука от онова, което се е случило във времето, с надеждата и идеята заедно и обединени да градим нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца и внуци в нашата Родина България", казва още лидерът на ДПС, цитиран в сайта на Движението. 

В своите думи към събралите се пред чешмата-паметник, дошли да отбележат 37- годишнината от трагичните събития през 1984 година, Карадайъ отбелязал, че изпращаме една година изпълнена с кризи -КОВИД криза, здравна, социална, икономическа и успоредно с това политическа. "Има криза на държавността и на демокрацията”, акцентирал председателят на ДПС. 

Карадайъ с тревога отбелязал, пише в сайта на Движението, че „31 години след създаване на ДПС, виждаме регресия.”

Очаквано - не е пропуснат и наратива за репресиите по време на изборите, който ДПС разказва от няколко месеца. 

"Някои политически ръководители върнаха тази година полицията във времената на комунистическата милиция, униформени нахлуха в домовете на инвалиди без законно основание. Виждаме, че повече от всякога България има нужда от ДПС, за да възстанови демокрацията и държавността в страната. И за това сме тук, на тези площади. Ние сме онези, които имаме дълг да съхраним свободата и демокрацията и заедно ще го направим, както преди 37 години. Ние помним онези процеси и ще бъдем тук, за да могат да ги помнят и бъдещите поколения, за да можем да си вземем поуката и да градим нашата държава- свободна и демократична".

Новината - ДПС ще сезира по темата и Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Или поне такова е обещанието на лидера на партията.