Решението за личните пенсионни вноски да отиват в НОИ ще бъде отменено. Убеден съм в това, то не може да остане, заяви лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев пред Нова телевизия. Той уточни, че вчера не е успял да разговаря с премиера Бойко Борисов за сериозния проблем в управляващата коалиция, защото той не отговорил на позвъняванията му.

Станахме свидетели на унизително отношение към по-малкия партньор. Надявам се равнопоставеността бързо да бъде възстановена, уточни Кънев.

Той посочи, че след гласуването на скандалния текст от депутатите на ГЕРБ, ДПС и на енергийния бос Христо Ковачки, Пеевски е изглеждал много щастлив.

Колегите от ГЕРБ не знаеха с какви аргументи са притиснати до стената, добави Кънев.

Според него президентът Росен Плевнелиев трябва да наложи вето, а трите по-малки партии в управляващата коалиция (РБ, Патриотичния фронт и АБВ) могат да съберат достатъчно подписи и да сезират Конституционния съд за национализацията на парите за пенсии.

Лидерът на ДСБ посочи, че Реформаторският блок ще разговаря с Бойко Борисов като изрично подчерта, че финансовият министър Владислав Горанов "не му е на нивото".  

Става дума за тежък удар срещу десните избиратели, който те няма да простят, ако скандалният текст не бъде отменен, каза Кънев и обяви, че с позицията си ГЕРБ реално тласка избирателите си да подкрепят на бъдещи избори Реформаторския блок.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че социологическите проучвания показвали, че половината от избирателите на най-голямата партия биха избрали Реформаторите, ако заподозрят, че ГЕРБ е в комбина с ДПС.

Ние влязохме в управлението с една ясна цел и тя е реформата в правосъдната система. Без нея България е загубена. Но никой не каза, че ще правим правосъдна реформа с Делян Пеевски. Това е напълно невъзможно, категоричен бе Кънев.

Според съпредседателя на парламентарната група на Реформаторите наистина има риск за управлението, който трябва да бъде решен след празниците.