ФБР обяви, че Северна Корея стои зад кибератаките срещу „Сони Пикчърс”. 

Подобни заплашителни действия излизат извън рамките на приемливото държавно поведение”, се посочва в изявление на Бюрото. „Ние ще идентифицираме, преследваме и накараме да платят цената за действията си тези личности, групи , или нации, които използват кибер средства, за да заплашват САЩ или американските интереси”, се изтъква още в съобщението на контраразузнавателното ведомство.

Барак Обама предупреди, че Вашингтон „ще отговори” на кибератаката на Северна Корея над компанията „Сони пикчърс” заради филма „Интервюто” – сатирична картина за заговор на ЦРУ за покушение над Ким Чен Ун. Президентът поясни, че макар да съчувства на безпокойството на "Сони" от заплахите за нападения над кината показващи филма, то той смята, че киностудиото е сбъркало с отлагането на пускането на филма. 

„Ние ще отговорим. Ние ще отговорим пропорционално и ще отговорим когато, където и както ние решим. Аз съчувствам на безпокойството им. И след всичко казано смятам, че направиха грешка. Не може да живеем в общество, в което някой диктатор от някъде започва да налага цензура в САЩ, защото, ако на някои му се даде възможност да принуди чрез заплаха хората за това, че са пуснали сатиричен филм, представете си какво ще започне да прави като види документален филм, който не хареса или новини, които не хареса.  Или още по-лошо, представете си, ако продуценти, дистрибутори и други започнат да си налагат автоцензура, защото те не искат да засегнат чувствата на някого, чиито чувства може би трябва да бъдат засегнати", отсече президентът в годишното си послание пред журналисти в Белия дом.

Президентът на филмовата компания „Сони пикчърс” Майкъл Линтън отрече компанията да се е „огънала”, като е отложила пускането на филма.

„Ние не се огънахме, ние не се отказахме, ние упорстваме и ние не отстъпихме”, каза той, малко след отправените от президента Обама обвинения за допусната грешка с отлагането на филма.

"САЩ осъждат Северна Корея за кибератаката срещу "Сони пикчърс ентъртейнмънт", заяви и държавният секретар Джон Кери в писмено изявление. Говорителката на Държавния департамент Джен Саки допълни, че американски и китайски длъжностни лица са се срещнали във Вашингтон и Пекин, за да обсъдят въпроса. , изтъкна тя.

„Аз съм убеден, че властите проучват възможностите, но също гледат и през призмата – „ние не искаме да започнем въоръжен конфликт на Корейския полуостров”, коментира експертът по кибервойни Джеймс Ливайс.

Ливайс, бивш съветник на правителството, е убеден, че заради риска от ескалация, отговорът на САЩ ще бъде ограничен и, поради това, много неефективен. „Севернокорейците ще останат ненаказани, заради техния уникален статут. Пхенян има и друго предимство – те нямат икономика”, подчертава той. 

Япония също решително осъди хакерската атака срещу „Сони пикчърс”. „Токио признава, че кибератаките представляват сериозен проблем, който засяга националната сигурност”, каза говорителят на японското външно министерство. 

Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд призова Северна Корея да не се изолира и да работи заедно с останалата част от света.