На извънреден събор днес Българският лекарски съюз трябва да реши дали да подпише Националния рамков договор за следващата година. Документът регулира взаимоотношенията между представителите на съсловието и Националната здравноосигурителна каса, тъй като основната част от финансирането на медицинските дейности идват от бюджета й. Ако договорът бъде подписан, работата на докторите ще се заплаща по нови правила, а в случай че делегатите гласуват "против", ще продължат да дейтват старите от тази година.

През седмицата преговорите между лекарите и касата удариха на камък в частта за обемите и цените на медицинските дейности. Лекарите настояват да се увеличи заплащането по част от клиничните пътеки, но ръководството на касата не е съгласно. На практика двете страни не се разбраха за около 12 млн. лв., които здравноосигурителната институция ще трябва да извади допълнително, за да обезпечи новите плащания.

"Не можахме да постигнеме никакво съгласие с надзора за корекция на каквато и да е цена. За болнична помощ - никаква, тъй като те предвиждат дефицит около 120 милиона, доболничната помощ също предвиждат дефицит от около десетина милиона. Повече от малко вероятно е да има Рамков договор", коментира председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов пред БНР.

Проблемът всъщност е, че бюджетът на касата за 2015-а е разчетен изцяло върху разходите за тази година и не предвижда нито лев излишни харчове. Допълнително са ограничени и всички допълнителни плащания. Според приетите в петък на второ четене в пленарната зала параметри, догодина НЗОК няма да финансира нови дейности и няма да подписва договори с болници, получили лиценза си след 1 януари. В бюджета й не е предвиден дефицит, но според прогнозите на лекарите, вече се очертава дупка от около 150 млн. лева.

Въпреки мрачните прогнози, очаква се на извънредния събор да присъства и председателят на надзора на здравната каса Кирил Ананиев, за да продължи преговорите за рамковия договор.