СИМОНА РУСЕВА

Бездомен просяк дава единствените си 3 паунда на студентка в беда, тя отвръща на жеста с набирането на хиляди.
Звучи като в приказка от “1001 нощ”, но е действителност. И ако е вярно, че стореното добро винаги се връща, доказателство е случаят с Доминик Харисън-Бернтсън и новият й познайник Роби. За невероятната история съобщават британските медии.

В началото на декември по късна доба 22-годишната студентка се отправя към банкомат в град Престън, административен център на графство Ланкашър. Доминик с ужас установява, че си е загубила банковата карта, а в джоба си няма и пукната пара. Заговаря я намиращият се наблизо просяк Роби. Узнал за какво става дума, той подава на младата жена единствените си 3 паунда. Той настоява тя да вземе такси, да се прибере сигурна у дома си и там да доплати курса.

Сърцето на Доминик не й дава да вземе от самарянина малкото му изпросени пари. Тя му благодари и се отправя пеш към дома си. На идния ден момичето прекарал едно денонощие на улицата, за да усети какво изпитва човек без покрив и средства. След това решава да намери благодетеля си. Издирва го цели 4 дни, но без успех. Заравя се в интерент и разбира, че тя съвсем не е единствената, на която Роби е искал да помогне. 

“Свързах се по социалната мрежа с много хора. Колкото повече контактувах, толкова повече истории узнавах за този герой Роби. Той е връщал на собствениците намерени на улицата портмонета и скъпи вещи. Дори е предлагал единствения си шал на мръзнещ бездомник”, споделя Доминик. Тя разбрала и че благородният бедняк от 7 месеца е без покрив. Никъде не го взимали на работа, защото нямал постоянен адрес.

“Време беше съдбата му да се промени. Сама не можех да направя много, но ако станем повече, този човек ще може да посрещне Коледа в топъл дом”, разказва Доминик.

Така тя решава да регистрира сайт за набиране на средства за Роби, където описва срещата си с него, както и жестовете, които е правил към други. По обявена банкова сметка вече са постъпили 20 000 паунда, сумата набъбва всекидневно. Хора от цял свят превеждали пари, а коментарите в туитър били възторжени.

“Каквато и сума да се набере, тя ще е за Роби”, врича се през сълзи на щастие Доминик. Същевременно тя била сигурна, че самарянинът нямало да използва парите само за себе си.