Родители на деца от 151-ва детска градина "Леда Милева" излязоха тази сутрин на протест пред Столична община. Искането - да бъде отстранена от работа директорката на детското заведение Мирела Гошкарян.

Гошкарян е дългогодишна директорка на градината, като през 2020 г. бе уволнена заради административни нередности и бе заменена от Вяра Богатева. Въпросните нередности пък бяха установени, след като шкаф падна и премаза пръстите на 2-годишно дете, а срещу директорката бяха подадени в последствие редица сигнали.

Бившата титулярка обаче оспорваше решението на общината в съда, който я възстанови на работа. "В съдебното решение на Софийски градски съд тя е оправдана по всички 18 дисциплинарни обвинения. Те са за административни пропуски. Нямам представа защо родителите протестират", заяви тази сутрин в ефира на Нова тв адвокатът на Гошкарян Кристиан Гьошев.

Родителите обаче протестират срещу цялостното й управление. Оплакват се от занижена хигиена, от липса на грижа за децата.

"При управлението на Гошкарян влизахме в една детска градина, която изглеждаше като музей. Децата не бяха навън, те бяха затворени вътре, гледаха телевизия и никой не се занимаваше с тях. Беше мръсно и вонящо на цигари, защото в нейния кабинет се пуши и цялата градина мирише на цигари", посочи една от протестиращите днес майки.

Пред бТВ пък Вяра Богатева коментира, че съдът изобщо не е гледал делото по същество, т.е. какви са оплакванията на родителите и какво е управлението на Гошкарян, а възстановява директорката на работа на формална база - заради "сбъркания начин на връчването на заповедта за отстраняването й". Самата Богатева е получила заповедта за освобождаването си преди два дни, на 27 декември.

Адвокатът на дългогодишната директорка обаче контрира, че решението на СГС не е било обжалвано пред ВКС. Така Гошкарян е с чисто дисциплинарно минало и няма пречка да встъпи отново в длъжност.

Коментарът на Столична община е, че оттам са длъжни да изпълнят съдебното решение, но щели да направят всичко възможно спорът да бъде разрешен в полза на децата.