Буквално в последния момент Българският лекарски съюз се съгласи да подпише Националния рамков договор за 2015-а. Делегатите на 62-я извънреден събор на организацията дадоха мандат на ръководството да подкрепи текстовата част на споразумението, но поставиха условие за подписване на финансовите параметри. 

"Ако до 29 декември надзорът на здравната касата не одобри исканията, които отправихме по време на преговорите, рамков договор пак няма да има", обяви председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Съсловието настоява да се увеличат плащанията за профилактичните прегледи, като и цената на клиничната пътека за декомпенсиран захарен диабет. Освен това искат всички дейности в пакета от изследвания по рентгенология да се вдигнат с 5%, а пътеките по инфекциозни болести да поскъпнат поне с 10 на сто. Очакват и включването на нова клинична пътека за самостоятелно лечение на муковисцидоза и още две нови пътеки, които касаят вродени малформации при деца от 0 до 1 годишна възраст.

По традиция рамковият договор се подновява всяка година, но ако не бъде подписан, секторът продължава да работи по старите правила.

Решението на лекарите да подпишат споразумението беше силно повлияно и от позицията на здравния министър Петър Москов по-рано през деня. Той пристигна за официалното откриване на събора и помоли делегатите да дадат мандат на ръководството на съсловната организация да подпише рамковото споразумение. 

"Здравните политики трябва да се планират заедно с гилдията", категоричен бе Москов и увери, че повереното му ведомство застава твърдо зад повечето искания на лекарския съюз.

По думите му държавата, в това лице и здравната каса, ще спазват стриктно всички поети ангажименти, както по отношение на плащанията, така и по отношение на обещаните реформи в сектора. Вече се работи, например, върху създаването на специални критерии за оценка на работата на личните лекари, така че в края на 2015 г. най-добрите от тях да бъдат възнаградени със солидни суми за постигнатите резултати.

Най-сериозният аргумент в подкрепа на рамковия договор обаче беше решението на Народното събрание от вчера да извади авансово от резерва на здравната каса общо 190 млн. лева. Според гласуваните текстове на второ четене в пленарната зала този петък първичната медицинска помощ ще получи допълнително 20 млн. лв. от общата сума, което на практика е повече от това, за което лекарите настояваха през седмицата. Ръководството на съюза поиска 12 млн. лв., с които да се вдигне цената на част от медицинските дейности, но надзорът на касата не се съгласи, тъй като не разполага с допълнителни средства в бюджета си. 

Притеснява ни това, че разчетите, които правим по данни на касата, продължават да очертават един дефицит към края на годината. Особено двете дейности – лекарства и болнична помощ. Все още правим сметките, за да можем да кажем конкретна цифра”, сподели скептично д-р Райчинов.