Само дни, след като хората по света си пожелаха мирна, спокойна и по-добра 2021 година, политическите събития показаха, че за съжаление това няма да е така. На 6 януари привърженици на загубилия изборите Доналд Тръмп превзеха Капитолия с насилие. Много хора бяха ранени, имаше загинали, а снимките, които обиколиха света, посяха съмнения, че политиците в САЩ не са вече в състояние да овладеят тълпата. Това начало на 2021-ва сякаш зададе тона и тя продължи по същия начин и в следващите 12 месеца – бунтове, разлом между управляващи и управлявани, между бедни и богати, между Запада и Изтока.

На 20 януари Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ и с това трябваше да приключи портиворечивата ера "Тръмп", дала официална трибуна на фалшивите новини, конспирациите и демонтирала познатите ни политически структури на управление. За съжаление, не стана точно така.

Още няколко събития от януари показаха, че годината далеч няма да е мирна  и спокойна. Руският опозиционен лидер Алексей Навални се завърна от лечението си в Германия, където го спасиха след отравяне. Още в Москва той бе арестуван, а хората му пуснаха видеофилм, показващ огромни корупционни афери, извършвани с подкрепата на президента Владимир Путин. Хиляди руснаци излязоха на протести, стотици бяха арестувани. Навални бе пратен в лагер.

Единствената добра новина от началото на 2021-ва бе удължаването на атомното споразумение между САЩ и Русия New Start.

През февруари осъзнахме, че COVID не си е тръгнал и вярата ни, че новата година ще донесе край на пандемията, е било утопия. Повечето държави в ЕС наложиха локдаун, училищата затвоиха, започнаха безкрайни месеци на трудно оцеляване за семействата с деца ученици. Жертвите на болестта се увеличаваха. 

Обаче ваксините вече станаха факт и Европа успя да се запаси с достатъчно, но никой не слагаше в сметката един неочакван проблем – хората отказаха да се ваксинират, повлияни от конспиративни теории в интернет. Движението на антиваксърите намери широк отзвук сред крайнодесни и радикални политически партии, които яхнаха тази вълна на недоволство, за да влязат във властта.

В Германия COVID мерките и ваксините се оказаха спасителен пояс за залиняващата „Алтернатива за Германия“, в България, благодарение на тях, в парламента влезе „Възраждане“. Към края на годината вече се наблюдаваше радикализиране на протестите в цяла Европа. Ваксинирането върви трудно и това дава възможност на вируса да мутира в нови и нови варианти.

През март авария в Суецкия канал ни даде само лека представа за това, което ни чака в края на годината. Корабът Еver Given не успя да направи маневра в канала и блокира за дни пътя на стотици други товарни съдове. Цялата световна икономика усети този проблем, тъй като веригата на доставки на различни суровини и продукти бе прекъсната.

В края на годината ще разберем, че това е била само демоверсия на онова, което ни очаква – заради коронавируса и двете години пандемия бе нарушен ритъмът на производство в целия свят. Няма чипове, няма електроника, това блокира производството на автомобили, суровините поскъпват, светът започна да разбира какво е това дефицит. 

В Европа проблемите с „непослушните“ Унгария и Полша се задълбочиха. Партията на унгарския премиер Виктор Орбан „Фидес“ бе изключена от ЕНП.

През април отново COVID взе връх над всички други новини – в Индия избухна истинска пандемична катастрофа. Десетки хиляди се заразяваха всеки ден, жертвите също бяха хиляди дневно. Индия се превърна в епицентъра на коронавируса, заради неговата нова мутация - Делта.

Все още не беше ясно дали ваксините работят и срещу нея. Тъй като в Индия е изнесено производството на много ваксини, се появи и проблем с доставката им. До края на годината обаче индийските власти успяха да овладеят проблема и да имунизират голяма част от населението си. 43% от индийците получиха по две дози.

С настъпването на топлия сезон Европа сякаш си отдъхна. Броят на заразените намаля навсякъде и мерките започнаха да отпадат една по една. Сякаш най-голямата новина през май беше Евровизия и рокбандата от Италия Måneskin, която щеше спечели конкурса. Ако не беше Беларус.

Започнаха и проблемите с Александър Лукашенко. През май беларуските ВВС принудиха пътнически самолет на „Райнеър“ да се отклони от курса си Атина-Вилнюс и да кацне в Минск. Там бяха арестувани блогърът Роман Протасевич и приятелката му.

Лятото обаче настъпи с желанието на хората да загърбят поне за малко страшните новини. На 11 юни започна Европейското първенство по футбол. То се игра в 11 града в различни европейски държави. Но и най-любимата игра не успя да се откъсне от проблемите с COVID или политиката. Заради присъствието на десетки хиляди фенове, по стадионите избухна ожесточен спор между европейските държави – тогавашната германска канцлерка Ангела Меркел критикува Лондон, че в разгара на пандемията допринася за удължаването ѝ, като отваря стадионите за зрители. 

В Мюнхен стадионът пък бе осветен в цветовете на дъгата в знак на подкрепа към хомосексуалните, след като Унгария прие спорен закон, забраняващ сексуалното образование в училище. УЕФА се намеси и забрани политическите символи по време на футболни мачове. Италия стана европейски шампион.

COVID може и да бе отстъпил за малко, но климатичната криза напомни за себе си. В Чехия в края на месеца необичайно за региона силно торнадо уби петима и рани над 200 души. В Канада пък измериха рекордни горещини, които на места достигнаха до 50 градуса по Целзий. Месец по-късно - през юли, незапомнени наводнения буквално пометоха цели региони в Германия.

Най-малко 180 души загинаха или изчезнаха безследно в най-голямата природна катастрофа в следвоенната история на страната. Щетите са за милиарди, пометени бяха мостове, жп линии, магистрали. Възстановяването им ще отнеме години.

Голямата политика се върна в централните новини през август. САЩ се изтеглиха от Афганистан. Това обаче стана толкова внезапно и хаотично, че постави под въпрос комуникацията в НАТО. Много от партньорите се оказаха неподготвени. Телевизиите предаваха апокалиптични сцени от летището в Кабул, където хиляди афганистанци се опитваха да се качат на самолети и да избягат от настъпващите талибани.

Международната общност успя да изтегли част от сътрудниците си, тъй като в родината им ги очакваше екзекуция. Но стотици останаха завинаги в плен на талибаните.

През септември Европа и САЩ притихнаха в очакване на смяната на властта в Германия. Меркел бе обявила още преди две години, че през 2021-ва ще се оттегли от политиката. На парламентарните избори в Германия първа сила стана Социалдемократическата партия. Консерваторите останаха в опозиция, а в управлението влязоха още либералите и зелените.

Докато траеха коалиционните преговори, през октомври и ноември светът влезе в спирала на инфлация и покачване на цените на бензин, газ, ток. До края на декември цената ми се увеличи в пъти и повечето правителства в Европа започнаха да взимат немислими дотогава мерки като поставяне на таван на увеличението, поемане на част от цената на тока за домакинствата и бизнеса, и намаляване на ДДС.

През есента COVID се завърна с неподозирана сила, появи се новият вариант - Омикрон. Напрежението по границата на Беларус с Полша се увеличи, Лукашенко струпа там хиляди бежанци от Близкия изток. Путин увеличи военното присъствие на Русия по границите с Украйна. Външният министър на Русия Лавров говори за увеличаване на влиянието на Москва на Балканите...

Годината завършва, както е и започнала – с нови вълни на пандемията и нови конфликти.