Тезата че ДПС съвсем не ламти за власт разви лидерът на движението Лютви Местан пред Дарик радио. Спаред него след изборите за европейски парламент партията му единствена имала основание да се вкопчи в управлението и да продължи живота на кабинета на Пламен Орешарски.

Ние направихме верен прочит на политическата ситуация и имаме сериозен принос страната да тръгне по пътя на предсрочните парламентарни избори, заяви депесар №1.

Лидерът на движението внесе разяснения и около пресконференцията на 5 юни т. г. когато реално ДПС подписа смъртния акт на коалиционното правителство с БСП. И, естествено, отрече, че е имало скрити договорки с ГЕРБ: 

Когато взехме решение за свикването на онази прословута пресконференция, на която изведохме тезата, че резултатите от евровота правят невъзможно кабинета "Орешарски" да изкара пълния си мандат, ние въобще нямахме предвид каквото и да е тактическо съображение за бъдещо оставане ни във властта.

Местан увери радиослушателите, че движещата сила за действията на ДПС бил стремежът да се тръгне към политическа стабилност в страната.

Не смятам, че днес се радваме на политическа стабилност. Не смятам, че днешната коалиция не е безпринципна. Тя е идеологически и ценностно несъвместима, рече лидерът на ДПС.

Местан не пропусна възможността да захапе Реформаторския блок.

Последните изяви не само на Валери Симеонов, но и на министри от Реформаторския блок, водят до извода, че май са си лика-прилика, съвсем са си съвместими ценностно в определяне на един етнос като скотове, като човекоподобни. Оказва се, че ксенофобията съвсем не е чужда на Реформаторския блок, каза той.

По повод на среднощната подкрепа на ДПС за национализацията на пенсионните вноски, вкарана от финансовия министър Владислав Горанов, който преди време бе сниман в заведение в компанията на Делян Пеевски, Местан обясни:

Срам не срам, аз не знам в кой частен пенсионен фонд си внасям 5-те процента осигуровки.