Американският плувец и абсолютен рекордьор по титли и медали на летни олимпиади Майкъл Фелпс бе осъден на една година условно заради шофиране в нетрезво състояние.

Фелпс се призна за виновен, което значително повлия да получи по-лека присъда. Съдът постанови 18 месеца изпитателен срок, като през това време Куршума от Балтимор е задължен да посещава сбирките на анонимните алкохолици и да се грижи за болни в клиниката към Университета Тусон в родния си град от щата Мериленд.

Фелпс бе хванат да шофира с превишена скорост своя "Рейндж Роувър" в края на септември, след като прекарал няколко часа в казино в Балтимор. Тестът показал два пъти над допустимото количество алкохол в кръвта. В резултат спортистът бе дисквалифициран за 6 месеца от американската федерация по плуване.

Това означава, че Фелпс ще пропусне световното от 24 юли до 16 август в Казан. Големият шампион се бе оттеглил от спорта след игрите в Лондон, но заяви намерение да плува и в Рио де Жанейро през 2016-а. Той не за първи път нарушава закона зад волана.