Правителството подхожда доста предпазливо и не бърза в действията си, виждаме, че то не "хуква през глава" да върши някои неща, а първо анализира, което е логичният вариант. Tова обяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", в коментар за първите няколко седмици от управлението на четворната коалиция.

Той изтъкна, че в правителството са събрани "сини" и "червени", затова няма как да има грамаден размах при мерките. Вместо това ще се търсят компромиси. Според Симеонов това не е непременно нещо лошо, тъй като "грамадният размах е донякъде част от популистката риторика на протестите".

"Сега, когато дойде време за работа, те трябва действително да внимават и да обмислят. Защото точно крачката с мораториума е доказателство, какво може да се случи и как може да се подхлъзнеш, когато имаш толкова опитна опозиция като ГЕРБ", каза още политологът.

Кирил Петков, Асен Василев и близките им сътрудници все още са много наивни, добави той.

"Те носят обновление и това се харесва от хората. Може би няма да е най-реформаторското управление, но при всички случаи ще се опита да бъде модернизационен проект. И като такова ще го гледат хората. И това ще им донесе успех сред обществото", обяви той. "Модернизация във всяка сфера - администрация, дигитализация, догонване на останалите европейски страни. Да направят България малко по-западно изглежащо място", обобщи Симеонов.

Той посочи, че в обществото и коалицията има разделителни линии по теми като Украйна, Северна Македония и коронавируса.

"Това е сблъсъкът между прогресивно-западното и едно малко по-балканско, консервативно схващане за политиката", отбеляза Симеонов.