СИМОНА РУСЕВА

 БЕРЛИН – Дързък обир посред бял ден в самия център на Берлин хвърли в шок и ужас германците.
Четирима бандити нахълтаха днес в 10,20 ч в най-лъскавия берлински магазин “Ка Де Ве” (съкращение от “Магазина на Запада”). Те отмъкнаха скъпи часовници, бижута, пари и успяха да избягат.

Единадесет души, сред които едно дете, получиха първа помощ. Те пострадаха при атака с газови пистолети и спрейове, използвани от престъпниците. Те са били въоръжени, но до стрелба не се е стигнало, заяви полицейски говорител. Според очевидци обаче е бил даден един изстрел, но ранени няма.

Много от хората са били уплашени и са получили първа помощ.

Престъпниците са разбили витрини на бижутерската фирма “Тифани”, на компанията за скъпи часовници “Шопар” и други щандове, където се предлагат скъпи бижута. Опразнени са били и близките каси. 

Незабавно са пристигнали полиция и линейки. По още непотвърдени данни сред бандата е била и жена. Четиримата маскирани престъпници са успели да избягат с черно ауди, твърдят очевидци. Те са влезли от страничен вход, официално отворен за клиенти. Нападението е станало в партерния етаж, където се предлагат най-скъпите стоки – предимно бижута и часовници, но също така чанти с цени над 2000 евро и скъпа козметика. Философията е, че не може богати хора да се принуждават да търсят желана стока по етажите.

След изземването на следи по обед “Ка Де Ве” отново отвори врати. Щетите тепърва ще се изчисляват. Това е най-известният магазин в Берлин, където се предлагат луксозни стоки и храни. Той отваря за пръв път врати през далечната 1907 г. От тогава многократно е обновяван. Търговската площ е от 60 000 кв. м. Близо 200 000 са клиентите дневно, по Коледа в пъти повече. 
“Ка Де Ве” се намира на най-скъпия берлински булевард “Тауентциен”, чието продължение е известният “Кудам”.

Щандовете са изискани, обслужването е невероятно. За разлика от други големи магазини, където хранителните стоки се предлагат в приземния етаж, в “Ка Де Ве” те са на последния. Там изобилието е невиждано. Само при сирената се предлагат над 300 марки. На същия етаж има ресторант,  кафенета и дневни барове.

“Ка Де Ве” е и истинска атракция и за туристите. Дори да нямат намерение или възможности за покупки, те неизменно отделят време да разгледат магазина.

Най-луксозният магазин в Берлин.