Индийският производител на смартфони Micromax обяви, че пуска конкурент на смартфона iPhone 6 на Apple. Компанията пуска новия си бранд Yu, под който ще продава смарфони с операционна система Cyaonogen OS, базирана на Android. Първият модел Yureka е доста подобен на iPhone 6 Plus, но струва само 142 долара. С това устройство Micromax ще конкурира най-вече китайската Xiaomi, която иска да завладее и пазара в Индия след като постигна доминация в родината си.

Смартфонът Yureka има 5,5-инчов IPS екран с резолюция 1280х720 пиксела, защитен със стъкло Gorilla Glass 3. Устройството разчита на 8-ядрен, 64-битов процесор Snapdragon 615, работи с тактова честота 1,5GHz и графична карта Adreno 405.

Моделът се предлага с 2GB оперативна памет и 16GB вградена флаш памет, която може да се разширява с microSD карти. Налични са две камери – основна 13MP с датчик Sony Exmor и предна с резолюция 5MP.
 
Yureka може да работи с две сим карти и в LTE мрежи. Смартфонът е с размери 154,8х78х8,8 мм и батерия с капацитет 2500 мАч.

Oперационната система Cyanogen OS 11 е доста различна от iOS, но се очаква за индийския смартфон да бъде направана специална "тема", с която софтуерът да изглежда съвсем като този на Apple. Yureka излиза на пазара в началото на януари 2015 година на цена от 8999 рупии или $142. Сайтът за онлайн пазаруване Amazon вече приема предварителни поръчки.

Някои потребители го очакват с любопитство, но Apple феновете вече го определиха като "бледо копие" и "евтина имитация" на iPhone 6.