"Бяхме в криза, но кризата е спряна. Няма да има прегласуване за домакинствата на световните първенства през 2018-а и 2022-ра година. Решението е взето. Успях да издействам нашият изпълнителен комитет да подкрепи доклада, който ще бъде публикуван при определени условия. Продължаваме напред."

Думите са на президента на ФИФА Сеп Блатер по време на вчерашната пресконференция в мароканския курорт Маракеш. И формулират всичко онова, което се случи със световната футболна федерация в последните четири години. Формулират и начина, по който великият швейцарски комбинатор успя да се справи с проблема.

"Продължаваме напред" не е шега, не е заигравка с вече прочутата реплика на Кубрат Пулев след нокаута от Владимир Кличко. Блатер наистина изрече това, а организацията, която ръководи, дори не е на пода. Морално да - в очите на мнозина, но не и фактически. Важното е, че проблемът е "спрян", премахнат.

Така трябва да изглежда един от стадионите в Катар. В емирството вече се отметнаха
от някои обещания, като например, че всички арени ще са климатизирани

Ето в резюме за какво става въпрос. В началото на декември 2010 г. изпълнителният комитет на ФИФА определи домакините на мондиалите през 2018-а и 2022 г., съответно Русия и Катар. Обвинения в корупция гръмнаха още преди вота. Имаше и конкретни мерки, централата тогава ограничи някои босове от гласуване, за да "овладее щетите". Не помогна. Големите загубили от кампаниите за световните финали - съответно Англия и САЩ, не искаха да простят. Нямаше как.

В следващите месеци излязоха конкретни разкрития, особено за "катарската сделка". "Би Би Си" дори направи уличаващ филм, подобен на този за Иван Славков. Последваха няколко оставки и рокади. Толкова. Британците и янките обаче продължиха да ровят и да настояват за вътрешно разследване и прегласуване. През юли 2012 г. ФИФА нае за шеф на етичната си комисия бившият щатски прокурор и адвокат Майкъл Гарсия, а също така германският съдия (не футболен) Ханс-Йоахим Екерт. Американецът бе натоварен със задачата да разследва всичко около кандидатстването и избора на домакините на двата мондиала.

Майкъл Гарсия

През септември тази година Гарсия предаде доклад с 350 страници. Екерт бе човекът, който трябваше да го прочете и да се произнесе за съдържанието му пред ИК на ФИФА. Той обяви, че документът няма да бъде публикуван, само резюме от него може да види бял свят. Майкъл Гарсия настоя огромната му папка да бъде дадена на медиите, тъй като съдържа "нечувани и непрочетени факти". И алармира, че с доклада трябвало да се занимава разузнавателна агенция. Каквото и да значи това...

През ноември Екерт излезе с официално становище върху доклада на колегата си. Всичко е точно с домакинствата на Русия и Катар, английската кандидатура за "Мондиал 2018" е тази, която е нарушила някои норми. Пито - платено. Гарсия побесня и реагира публично, че резюмето на Екерт по никакъв начин не отразява положеният труд и фактите, до които се е добрал щатският прокурор.

Той обжалва пред апелативната комисия на ФИФА. Жалбата бе отхвърлена и Гарсия хвърли оставка. Това стана в началото на декември. Вчера изпълкомът на ФИФА излезе с решение, че докладът на американеца ще види бял свят, но в редактиран вариант. Край на сагата.

Световното в Бразилия си беше голям компромис

Според Ханс-Йоахим Екерт и Сеп Блатер, разследването на Майкъл Гарсия не вади достатъчно доказателства, които да доведат до прегласуване на домакинствата на двата предстоящи мондиала. Англичаните и американците се надяваха да получат форумите. В пресата отвъд океана, където "сокърът" прави бум след бум, почнаха да излизат материали, че Америка е готова да посрещне световния футболен елит през 2022-ра. Че и още през 2018-а, ако нещо се случи с руското домакинство покрай сложното международно положение.

А милиони футболни запалянковци просто се надяваха, че ФИФА, наричана понякога с едни често употребявани думички на италиански, най-накрая ще бъде разкрита. Че определени хора ще отидат на съд, че порочната им схема ще бъде разбита...

Е, като един опитен играч от старата школа хер Блатер нямаше как да допусне това. Това беше най-голямата буря, с която бившият шеф на хокея на лед в родината си се е сблъсквал от 1998 г., когато бе избран за президент на ФИФА. И той се справи по учебник. Майкъл Гарсия явно е излязъл "от рамките" и е трябвало да бъде озаптен. Очаква се догодина Блатер да бъде преизбран. Той няколко пъти казваше през годините, че "това ще е последният му мандат". И така няколко "последни" вече. Което не се харесва на Мишел Платини - фамозният №10 се е прицелил в президентския пост на световния футбол.

Ще видим какво ще излезе от доклада на Майкъл Гарсия, но не очаквайте много. За тези четири години излязоха доста скандални разкрития за начина, по който от Катар са си купили световното. Не просто с подкупи и дългогодишни "хранилки", цели бизнеси са създадени с приближени до хората, които гласуват. Емирството е наддало САЩ. Сред подозираните за корупционни схеми е не кой да е, а Франц Бекенбауер, вече бивш началник от ИК на ФИФА. А също така трима настоящи членове, сред които белгиец, тайландец и... босът на испанския футбол Анхел Мария Вияр.

Няма да ги видим тези неща. Не и признати от ФИФА. Не сега.