Президентът на САЩ Барак Обама осъди остро убийството на двамата нюйоркски полицаи, предаде Интерфакс, позовавайки се на изявление от Белия дом.

"Двама храбри мъже тази вечер няма да се приберат у дома и за това няма оправдание. Полицаите, които служат и защитават нашето общество, рискувайки всеки ден собствената си безопасност, заслужават уважение и благодарност", се казва в изявлението на американския президент.

Вчера неизвестен нападател застреля полицаите Венджан Лю и Рафаел Рамос в патрулна кола в Бруклин, писа New York Times. Американската полиция съобщи, че след атаката нападателят е влязъл в метро станция, където се е застрелял. Засега мотивите за нападението не са известни.

Възможно е да става дума за отмъщение за убийствата на афроамериканци от полицаи, пише New York Post.

"Това е екзекуция",  е заявил представител на правоохранителните органи в Ню Йорк, пожелал анонимност.

Три часа преди престъплението, предполагаемият извършител е публикувал в социалните мрежи снимка на пистолет с надпис:

"Те убиха един от нас. Нека да убием двама от тях. Възможно е това да е моята последна публикация".

Десетки хиляди души в САЩ излязоха на протести срещу полицейското насилие и расизма през миналата седмица. Само в Ню Йорк се събраха над 30 000 души.

"Не искам големи реформи, а малки промени. Властите да гледат на всички граждани като на свои", заяви един от демонстрантите Уолтър Нюсъм.

Протестиращите поискаха незабавното уволнение на полицая Даниъл Панталео, обвинен за смъртта на Ерик Гарднър, който почина при задушаване по време на арест. Гарднър е бил заподозрян в продажба на необложени с данъци цигари на улицата. Протестиращите настояха и за независимост на прокуратурата, която да разследва използването на прекомерна сила от полицията.

Протести имаше в други големи градове. Хората с плакати "Ръцете горе, не стреляй", "Животите на чернокожите имат стойност", както и последните думи на Гарднър: "Не мога да дишам", излязоха по улиците на големите американски градове.

В столицата Вашингтон беше организирано шествие по Пенсилвания авеню - улицата, на която се намира Белият дом, за да се привлече вниманието на обществото към смъртта на невъоръжени чернокожи, убити от полицията.