Повече от 4400 души са били задържани, а над 40 - убити, по време на безредиците в Казахстан, по официални данни, цитирани днес от държавната телевизия, предаде ДПА, информира БТА. 

Броят на загиналите очевидно включва и жертвите от силите за сигурност. Има опасения, че броят на загиналите може да е много по-голям.

Президентът на авторитарната държава Касъм Жомарт-Токаев обяви ден на национален траур за възпоменание на "множеството жертви на трагичните събития в някои части на страната", предадоха държавни медии.

Бившата съветска република е разтърсена от протестно движение, избухнало още миналата неделя първо заради повишаване на цените на природния газ. Протестите се разразиха първо в провинцията, а после обхванаха големите градове, особено Алмати, икономическата столица на Казахстан. Там те преминаха в хаос и кървави сблъсъци.

Вчера президентът на Казахстан разреши на силите за сигурност да стрелят по протестиращи и изключи преговори с демонстрантите.

Контингент от руски военни и от военни от други съюзници на Русия пристигна пък в четвъртък в Казахстан, за да подкрепи управляващите и да подпомага силите на реда, като защитава стратегически сгради, припомня Франс прес.

Едно дете е починало от огнестрелна рана, а още едно е пострадало при безредиците в Алмати. Това съобщи днес пресслужбата на казахстанския комисар по правата на детето, цитирана от ТАСС.
В съобщението се казва, че случаят датира от 5 януари. Детето се е разхождало с родителите си в Алмати и внезапно по тях бил открит огън. Един от изстрелите е убил 11-годишното момче.
Вчера пък 15-годишно момче е било откарано в една от детските болници в Алмати с тежки огнестрелни рани и лекарите все още се борят за живота му, се казва в съобщението. Момчето е било ранено, докато е пътувало с баща си в автомобил.

По-рано днес бе съобщено, че уволненият ръководител на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим Масимов е бил арестуван на 6 януари по обвинения в държавна измяна. Масимов е съюзник на Назарбаев и е бивш премиер на страната, припомня Франс прес.

Арестите на противници на режима продължават.

 

Военни продължават да пристигат

Самолети на военно-транспортната авиация на министерството на отбраната на Русия са завършили прехвърлянето на военнослужещи от въоръжените сили на Армения от състава на мироопазващите сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, съобщи днес руското военно ведомство, цитирано от ТАСС. Те са прехвърлени с руски военно-транспортни самолети Ил-76 от арменското летище Звартноц до летището на Аламати.

Съгласно решение на Съвета за колективна сигурност на ОДКС от 6 януари 2022 г., в Казахстан за ограничен период от време са изпратени военни подразделения от Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Беларуски военни подразделения пристигат в Алмати.

 

Путин и Токаев си благодарят в телефонен разговор

Президентът на Русия Владимир Путин е провел дълъг телефонен разговор с казахстанския си колега Касъм Жомарт-Токаев, предадоха световните агенции.
Според Кремъл Токаев е информирал Путин, че ситуацията в Казахстан се е стабилизирала и му е благодарил за разполагането на сили от оглавявания от Русия военен блок. Путин пък подкрепил идеята на Токаев да се проведе видеоконференция в идните дни със съюзниците от ОДКС.

В подобен дух според официалните съобщения е протекъл и разговор на Токаев с Лукашенко.

Назарбаев зове населението да подкрепи правителството

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев призова населението да подкрепя настоящото казахстанско ръководство, за да се справи то с кризата, която преживява страната. Това заяви говорителят на Назарбаев - Айдос Укибай, в Туитър, предадоха световните агенции.

Той поясни, че Назарбаев се намира в столицата на републиката и поддържа директна връзка с Токаев. Назарбаев също така е провел и няколко телефонни разговора с ръководители на страни в приятелски отношения с Казахстан.

 

Центърът на Алмати след безредиците.

 

Нарушения в производството на петрол

Заради протестите бе нарушено производството на петрол в Казахстан, която е член на групата ОПЕК плюс, но все пак работата в трите основни петролни находища в страната продължава, отбелязва Франс прес.

Казахстан е най-големият производител на петрол в Централна Азия и е на 12-о място в света по големина на доказани резерви на суров петрол в света, според Американската агенция за информация за енергетиката. През 2020 г. Казахстан произвеждаше по около 1,8 милиона барела петрол на ден. Казахстан е втората страна производител на петрол в групата ОПЕК плюс след Русия. Черното злато е представлявало 21 процента от казахстанския БВП през 2020 г., според Световната банка.

Казахстан, който е и деветата най-обширна страна в света, е богат на манган, желязо, хром и въглища. Държавата разполага също и с вторите най-значими в света идентифицирани запаси на уран, според годишният доклад за суровините в света на френския аналитичен кръг Циклоп. Тя е доставчик за френските атомни централи и има дял от 40 процента в световното производство на уран, според данни на консултативната група Си Ар Ю кънсълтинг.

Засега протестите не засягат производството на уран, тъй като урановите мини са в отдалечени райони, до голяма степен пощадени от протестите сблъсъците.