НАТО е готова за "нов въоръжен конфликт в Европа", в случай че преговорите с Русия, които започват тази вечер, се провалят.

Това съобщава "Файненшъл Таймс" като цитира генералния секретар на Североатлантическия пакт, пише БНР. 

"Руснаците воюват от столетия със съседите си. Но Русия има алтернатива: да сътрудничи, да работи с НАТО" заявява Йенс Столтенберг в интервю за вестника.

Припомняме, че отношенията между двете сили ескалираха заради действията на Русия покрай границите на Украйна. Напрежението достигна крайна точка след като руските сили влязоха в Казахстан, за да се борят с гражданските протести срещу властта. 

Днес се очаква да започнат преговори между Вашингтон и Москва в Женева. Никой обаче не очаква кой знае какви резултати от тях. Часове преди първата среща държавният секретар Антъни Блинкън предупреди Русия, че риск от конфронтация съществува. 

"Пред нас стои пътят на диалога и дипломацията, но реши ли Русия да тръгне по пътя на конфронтацията, ще последват решителни действия", заяви първият дипломат на Съединените щати. 

"Ще поставим исканията си на масата, руснаците ще направят същото", допълва Блинкън пред CNN.  Съединените щати са готови в Женева да обсъждат мащаба на военните учения в източна Европа, но не и числеността на войските в региона, каза Антъни Блинкън. 

Делегациите на Съединените щати и Русия може да заложат на възстановяване на Договора за ракети със среден и малък обсег. Всякакъв прогрес в разговорите ще зависи от премахване на заплахата от нова инвазия на Русия в Украйна, категоричен беше държавният секретар.

Коментарите на Антъни Блинкън в навечерието на срещата занижават очакванията, коментират световните медии. 

По-рано Москва зае твърда позиция, че няма да прави никакви отстъпки.