Антония Иванова

Тони е на 33, енергична, позитивна и пробивна като всеки представител на зодия Овен. Работи като мениджър проекти в уеб  студио StickyCreative, където, според шефовете си, “строява всички в две редици” и въвежда ред, дисциплина и продуктивност сред креативните си колеги – също млади IT специалисти като нея.

Антония Иванова е и един от най-енергичните и всеотдайни активисти на движението за млади предприемачи StartUP. Тя е сред основните организатори на форумите StartUP Weekend и StartUP Conference. На тези събития човек може да я види в центъра на “купона” – там, където се регистрират участниците, където се организират презентациите… По-точно, Тони e навсякъде, където е нужна с организаторския си талант като доброволец. По същия сърцат начин младата дама влага много енергия като съосновател на ансамбъл за народни танци “Българани”.

Една съвременна възрожденка

За пръв път я срещнах преди няколко месеца на един стартъп уикенд. Тони беше решила да разнообрази вечерта на състезаващите се млади предприемачи, като ги изненада с импровизиран концерт в залата на Телефонната палата в столицата.

Тони (със синьо елече) на сцената с ансамбъл “Българани”.

Когато няколко красиви девойки в народни носии нахлуха с вихрен шопски танц в залата, стотина млади IT “гении” зарязаха проектите и скочиха да снимат Тони и колежките й. Залата със сигурност не помни друг такъв случай: гора от десетки таблети и смартфони, които снимаха хорото на девойките. После снимащите зарязаха мобилните си устройства и се хванаха на буйно хоро…

“Е, какво ще кажеш? – попита ме Тони след импровизираното шоу с дяволита усмивка, а сините й очи искряха. – Кой казва, че младите IT специалисти не си падат по фолклора и по българското?”

На стъртъп уикендите всички разчитат на организационния талант на Тони. Снимка Маргарит Ралев за Localancers.com

Такава е Тони. Създава впечатление, че е с неизчерпаема енергия.

Музиката е в кръвта й от малка. Талантливата девойка завършва музикалното училище в родния си Бургас с контрабас. После обаче е покорена от IT и решава да съчетае двете си любови – към музиката и към компютрите. Завършва Нов български университет по специалността “Компютърни системи и технологии в музиката”.

В танците си ансамбъл “Българани” възражда стари народни традиции.

Преди почти 4 години младата дама случайно се записва в школа по народни танци. Нейна колежка я взема със себе си да й прави компания, после Тони си купува месечна карта.

“Колежката ми каза: “Хайде, стига сме седели само пред компютрите, да се пораздвижим малко и идеята ми хареса”, сподели пред Клуб Z Тони. Нали музиката е в кръвта й – запалва се по танците и продължава да ходи на репетиции след работа, и така до днес.

Как се прави ансамбъл без пари

“В ансамбъл “Българани” правим всичко на добра воля и продължаваме да си плащаме, за да играем. Плащаме си за репетициите и за залата, когато изнасяме концерти, защото нямаме спонсор, и защото искаме да продължим да играем в “Българани”, сподели младата дама.

Преди година Тони и колегите й решават да регистрират фолклорната група и вече са със статут на ансамбъл и с право да участват в концерти и фестивали.

Тони (крайната вдясно) с ансамбъл "Българани" на сцената.

Всички в ансамбъл “Българани” са непрофесионалисти, хора, влюбени във фолклора. Идват след работа, за да играят за удоволствие. Участват хора от всякакви възрасти и професии, има счетоводители, учители, тонрежисьори в радиото.

Ансамбъл за народни танци „Българани” - София е сформиран през месец март 2011 г. с цел издирване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на България. Репертоарът му включва народни песни и танци от всички фолклорни области на България – Тракийска, Пиринска, Шопска, Родопска, Северняшка и Добруджанска.

Основател и главен художествен ръководител на ансамбъла е Владимир Недев. Любовта му към българския фолклор се ражда в Детски фолклорен ансамбъл „Добруджанче”. После учи и български народни танци. Участва в ансамблите „Добруджа”- Силистра, “Дунавска младост”- Свищов, „Зорница”- София и фолклорна формация „Нашенци”. Бил е хореограф на “Зорница".

Владимир Недев

Ансамбъл “Българани” е организиран в три основни групи: за начинаещи танцьори, детски състав (за деца от 5 до 12 години) и концертен състав, като в момента наброява над 70 души. Има участия в много фестивали и концерти у нас и в Хърватска.

“У наше село” – театрално-танцова забава

Тази година коледният концерт на ансамбъл “Българани” на 18 декември в залата на бившето кино "Освобождение" на бул. "Княгиня Мария Луиза" беше организиран по нетрадиционен начин – като спектакъл със скечове по хумористичните разкази на Чудомир. Изпълни ги актьорът Стефан Милков, който на Фестивала на любителските театри в Самоков печели наградата "Най-добра мъжка роля" с пиесата "Чудомирщини“.

Антония Иванова (крайната вдясно) с ансамбъл “Българани” на сцената.

В уникалния спектакъл “У наше село”, наречен “театрално-танцова забава” на „Българани“ и театрална къща „Миларт“ танците, музиката, театърът, емоциите и фолклорните традиции бяха съчетани във вълнуващ предколеден спектакъл.

“Та има ли някой, който не е чел и чувал за разказите на Чудомир, и който не се е смял на случките и образите в тях? Е, ние решихме да съчетаем танци с етюди по разказите му. Имаше смях до сълзи и много емоции, празнично настроение и блясък в очите”, разказва Тони.

След празниците тя и колегите й ще продължат да ходят на репетиции и да търсят спонсори, за да участват на фестивали. Всичките си приходи от концерти събират, за да си ушият собствени народни носии, защото до момента разчитат на дадени им назаем от другите ансамбли.

“Липсата на финансиране, разбира се, не може да ни спре. Ще продължим с “Българани” заради удоволствието да танцуваме и да се развиваме като ансамбъл”, категорична е съвременната възрожденка.