Неизвестни апаши отвлякоха 90-килограмово прасе от незаключена къща в село Капитан Андреево. Стопаните открили, че прасето липсва, а кражбата вертоятно е извършена вчера, когато били на гости. Съдеди на обраното семейство твърдят, че животно било много буйно и се чудят как не е контузило похитителите си. Собствениците били на гости в града, но забравили да заключат портата на двора. Откраднато е само прасето, други животни не са взети, нито е рабивана къщата на семейството. Животното не е регистрирарно и доказване на престъплението е почти невъзможно.

Само преди няколко дни трима мъже бяха задържани за кражби на домашни животни в село Соколаре. Бандитите взели пуйки, магаре, коза и две ярета от няколко къщи в селото. По данни на полицията и тримата са криминално проявени. След акция по задържането им, животните са били върнати на собствениците.

На пазарите за животни най-масово се продават пуйки и прасенца за коледната трапеза. Изненадващо в Хасково за пуяк се търговците искат 8 лева за килограм живо тегло, а за пуйката – 7. Продавачите се оправдават с това, че месото на мъжките птици е по-вкусно. Прасенцата вървят по 3,50 за килограм живо тегло, пише сайтът haskovo.net.

В търговската мрежа пуйките вървят между 5 и 8 лева килограма. Продавачите очакват лек спад на търсенето на птици за Коледа, защото българите ядат повече свинско месо. Цената на свинското месо пада от няколко месеца след въвеждането на руското хранително ембарго и в магазините у нас има големи количества евтино месо. Обезкостен бут може да се намери по 6,50 лева за кило, на подобна цена вървят дори вратни пържоли. Експерти по храните обаче предупреждават, че евтиното месо вероятно е обработвано с вода и химикали, за да тежи повече.