Държавният департамент на САЩ приветства обявеното от казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев приключване на мисията на предвожданите от Русия сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Токаев каза вчера, че силите на ОДКС ще започнат да се изтеглят от Казахстан след два дни, след като са стабилизирали страната, където избухнаха сериозни размирици.

"Докато този процес не приключи, докато миротворческите сили на ОДКС не се изтеглят, ще продължим да призоваваме всички колективни миротворчески сили на ОДКС да зачитат международните човешки права и да спазват своя ангажимент за бързо напускане на Казахстан, както поиска правителството на Казахстан", заяви говорителят на държавния департамент Нед Прайс.

Украйна и САЩ - единни в борбата срещу руската агресия

Украйна и САЩ остават единни в стремежа за намаляване на напрежението с Русия чрез дипломация и тясно си сътрудничат с цел възпиране на руска агресия, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба след разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкен, предаде Ройтерс.

"На фона осъществяваните тази седмица дипломатически контакти с Русия Украйна и САЩ остават единни в стремежа за деескалация чрез дипломация и сила. Ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество за възпиране на по-нататъшна руска агресия", заяви Кулеба в Туитър.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че Блинкен е уверил украинския си колега, че няма да се водят значими обсъждания за Украйна без участието на Киев.

"Той отново заяви, че ако Русия избере пътя на по-нататъшен конфликт, САЩ и нашите съюзници и партньори са готови да причинят огромни загуби на руската икономика, да засилят присъствието на НАТО в съюзническите държави на първа линия и да увеличат отбранителната помощ за Украйна", каза Прайс.